Biden vabandas Saudi Araabia ees

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA asepresident Joe Biden.
USA asepresident Joe Biden. Foto: SCANPIX

USA asepresident Joe Biden helistas teisipäeval Saudi Araabia välisministrile, et selgitada oma diplomaatilist vääratust, milles ta süüdistas Saudi Araabiat ja teisi võtmeliitlasi sunniäärmusliku rühmituse Islamiriik (IS) rahastamist, vahendas Valge Maja.

Biden oli eelnevalt juba vabandanud Türgi ja Araabia Ühendemiraatide ees, mis nagu Saudi Araabiagi kuuluvad IS-iga Süürias ja Iraagis võitlevasse USA-juhitavasse koalitsiooni.

Asepresidendi märkused põhjustasid jahmatust Lähis-Idas ja tekitasid Washingtonis kartusi, et need jahutavad Ühendriikide liitlaste indu võidelda pühasõdalastega, kes on hõivanud viimastel kuudel Süürias ja Iraagis suuri alasid.

Asepresident tänas välisministrit prints Saud Al-Faisalit koostöö eest rahvusvahelises koalitsioonis, ütles Valge Maja ametnik.

Biden ühtlasi selgitas oma märkusi selle kohta, kuidas konflikt algselt Süürias puhkes, lisas ametnik, öeldes, et mõlemad pooled lisasid, et küsimus on ammendatud.

Oma kommentaarides viitas Biden Türgile ja selle presidendile Recep Tayyip Erdoğanile ning Saudi Araabiale ja Emiraatidele kui sõpradele, kuid lisas, et nood soovisid sedavõrd kukutada Süüria presidenti Bashar al-Assadit, et pakkusid sadu miljoneid dollareid ja tuhandeid tonne relvi igaühele, kes tema vastu oli valmis võitlema.

«Erandiks olid Al-Nusra ja Al-Qaeda ning ekstremistlikud elemendid mujalt maailmast saabunud pühasõdalaste seas,» lausus Biden.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles