Prokuratuur süüdistab Ilovaiski tragöödias Prikarpatje pataljoni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina erinevate üksuste sõdurite, kes hukkusid Ilovaiski lahingutes, kirstud Zaporižžjas.
Ukraina erinevate üksuste sõdurite, kes hukkusid Ilovaiski lahingutes, kirstud Zaporižžjas. Foto: SCANPIX

Ilovaiski ja Venemaa piiri vahel paiknenud võitlejad lahkusid sealt omavoliliselt koos relvade ja tehnikaga.

Sõjaväeprokuratuuri peaprokuröri asetäitja Anatoli Matios kinnitas, et Ilovaiski tragöödia peapõhjuseks oli Prikarpatje pataljoni võitlejate tegevus, vahendas Gromadske.TV.    

«Nad sooritasid kuriteo, millest sai alguse doominoefekt Ilovaiski piirkonnas,» ütles ta.

Enne Ilovaiski sündmusi paiknes pataljon Amvrosijevka lähistel.

«Teenisid-teenisid ja tegid, mida tegid – hülgasid oma kohustused, jätsid lahingus tiiva kaitseta ja sõitsid läbi terve Ukraina relvastatult ning koolibussides.»

Peaprokuröri asetäitja väitel ei täitnud pataljoni liikmed kolmel korral peastaabi käske. «Pärast esimest tulistamist, milleks pataljon polnud valmis, kuna lootis, et keegi nende pihta Venemaalt 40 kilomeetri kauguselt tulistama ei hakka, otsustati lihtsalt lahkuda. Pärast seda ignoreerisid nad kahel korral korraldust minna lähimasse sõjaväeossa,  anda relvad üle, minna meditsiinilisse kontrolli, pesta, vahetada riided, saada rongipiletid  ja sõita tsentraliseeritult koju. Seda kõike nad aga ei teinud.»   

«Võimalik, et räägin liiga emotsionaalselt. Kuid Ivano-Frankivski oblasti kohalikud võimud teevad neist kangelasi. Ma ei taha väita, et kõik oli desertöörid, alati on liidreid ja inimesi, kes neile järgnevad.»

Näiteks pani ta vastutuse sõjakomissarile.

Korrespondent.net on kirjutanud, et Ukraina territoriaalkaitse viies pataljon Prikarpatje, mille moodustas ligi 326 sõjaväelast, lahkus terrorismivastase operatsiooni piirkonnast ja naasis koos relvastusega koju.

Kaitseminister Valeri Heletei rääkis 3. oktoobril ajakirjanikele, et Ilovaiskist lahkumisel sai surma 108 Ukraina sõdurit.

Ta lisas, et ministeeriumi valduses pole andmeid korrakaitsejõudude ja vabatahtlike pataljonide liikmetest, kes seal elu kaotasid.

Jutt käib augusti lõpus Ilovaiskis toimunud veristest lahingutest, kus terrorismivastase operatsiooni jõud jäid terroristide piiramisrõngasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles