Nobeli rahupreemiale ennustatakse paavsti ja Snowdenit

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavst Franciscus Vatikanis Püha Peetruse väljakul.
Paavst Franciscus Vatikanis Püha Peetruse väljakul. Foto: SCANPIX

Reedel teatavaks tehtava Nobeli rahupreemia saajaks pakutakse paavst Franciscust ja Edward Snowdenit, kuid asjatundjate sõnul pole ennustajad kunagi märki tabanud.

USA ülemaailmse jälgimistegevuse avalikkuse ette toonud endine luureanalüütik Snowden sai septembris «alternatiivse Nobeli preemia». Mõned peavad teda kangelaseks, teised reeturiks, nii et talle rahupreemia andmine oleks ülimalt vastuoluline.

Paavsti ja luuresaladuste paljastaja kõrval peetakse tõenäoliseks kandidaadiks ka Pakistani tüdrukute hariduse eest võitlevat Malala Yousafzaid, kes oli soosikute hulgas juba mullu.

Ennustamine on tänavu tänamatum kui harilikult, sest Nobeli komiteele on esitatud 278 kandidaati.

Valik võib langeda Venemaaga seotud isiku või organisatsiooni kasuks. "Nobeli komitee ei saa eirata Venemaa poliitikat Ukrainas, Krimmi annekteerimist, piiride kahtluse alla seadmist, aga ka seda, kuidas Kreml teisitimõtlejaid kohtleb," ütles Nobeli preemia ajaloo uurija Antoine Jacob.

Nobeli komitee esimees Thorbjørn Jagland peab tõestama oma sõltumatust, sest ta on ka Euroopa Nõukogu peasekretär, Venemaa on aga nõukogu liige, ütles Jacob.

Selleks sobiks näiteks demokraatiameelse Moskva ajalehe Novaja Gazeta esiletõstmine, lisas ta.

Tõenäoliseks peetavate kandidaatide hulgas on veel Jaapani rahuorganisatsioon, Kongo arst Denis Mukwege, kes on 25 aastat seksuaalvägivalla ohvritele abi andnud ja Valgevene inimõigusaktivist Aless Bialiatski, kes alles juunis vanglast vabanes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles