Natsikütt Zuroff kritiseeris Lätis lavale jõudvat muusikali

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Natsikurjategijaid jälitava Simon Wiesenthali keskuse Jeruusalemma haru juht Efraim Zuroff.
Natsikurjategijaid jälitava Simon Wiesenthali keskuse Jeruusalemma haru juht Efraim Zuroff. Foto: SCANPIX

Herberts Cukursile pühendatud ja laupäeval Liepājas esilinastuv muusikal on põlastusväärne, ütles natsikurjategijaid otsiv Simon Wiesenthali keskuse Iisraeli büroo juht Efraim Zuroff.

«Mind ajavad täiesti vihale katsed pesta puhtaks Arajse surmakomando Läti asekomandöri Herbert Cukursi kuritegusid!!!» kirjutas Zuroff oma Twitteri kontol. Portaalis i24 kirjutatud arvamusloos nimetas Zuroff Cukrusit üheks kurikuulsamaks juutide massimõrvariks Baltimaades.

Herberts Cukurs enda ehitatud lennukiga C-6bis 1940. aastal.
Herberts Cukurs enda ehitatud lennukiga C-6bis 1940. aastal. Foto: Wikipedia.org

1965. aastal Uruguays Iisraeli salateenistuse Mossadi töötajate poolt tapetud vastuolulise mainega Läti piloot oli Teise maailmasõja ajal üks niinimetatud Arajse komando juhtliikmetest. Teadaolevalt ühines Cukurs selle üksusega 1941. aasta juulis. Algselt oli ta üksuse juhi Viktors Arājsi abi, ent hiljem vastutas autode ja relvade eest.

Arhiivides on materjale Cukursi võimalikust osalusest juutide hukkamistes aastatel 1941-1942, ent pole selgeid tõendeid. Tema tegevust on korduvalt uuritud, kuid süüdimõistva otsuseni pole jõutud. Holokaustiuurijate kinnitusel osales Cukurs aga 1941. aastal isiklikult juutide tapmises Riia getos ja Rumbulas.

Läti ajaloos tuntakse Cukursit aga ka tema lennumeisterlikkusele. 1933. aastal lendas ta isekonstrueeritud ühemootorilisel lennukil pea 20 000 kilomeetrit Lätist Gambiasse. Selle lennu eest sai ta Kolme Tähe ordeni ning toonaselt presidendilt Karlis Ulmaniselt kingiks talu. Samuti sai temast kuues lendur maailmas, kes pälvis Rahvusvahelise Lennundusliiga autasu. Kolm aastat hiljem lendas ta samuti omavalmistatud lennukil üle 40 000 km Riiast Tokyosse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles