Islamiriigi võitlejad ootavad Dabiqi apokalüptilist lahingut

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria kurdide üksuste ja Islamiriigi pühasõdalaste vaheline lahingutegevus
Süüria kurdide üksuste ja Islamiriigi pühasõdalaste vaheline lahingutegevus Foto: SCANPIX

Süürias ja Iraagis sõdiva islamistliku äärmusrühmituse Islamiriik pühasõdalased ootavad prohveti ennustuse täitumist ja maailmalõpulahingut.

Terroristliku rühmituse Al-Qaeda Iraagi haru endine juht Abu Musab al-Zarqawi sõnas kunagi, et on tekkinud säde, mis viib Allahi abiga moslemid uskumatute vastu võidule, edastab AFP.

Al-Zarqawi hukkus 2006. aastal USA õhujõudude F-16  hävitajate rünnakus.

Al-Qaeda asemel on juhtpositsioonile tõusnud Islamiriik ning moslemite ja uskmatute apokalüptilise lahingu unistus ei ole kuhugi kadunud.

Al-Zarqawi viitas oma sõnavõtus Süürias asuvale Dabiqile. Sunniitlik prohvet Muhammed ennustas, et moslemite armee kohtub Dabiqis uskmatute armeega. Tuleb niiöelda maailmalõpulahing, millest moslemid väljuvad võitjatena.

Prohvet Muhammedi ennustus pärineb ajast, mil iidse Rooma armee sai al-Amaqis, mis nüüd kannab nime Dabiq lüüa. Pärast seda jõudsid moslemid Ida-Rooma keisririigi pealinna Konstantinoopolisse.

Islamiriik hakkas selle aasta suvel internetti pandud videodel aina enam rääkima  moslemite ja uskmatute lõpulahingust. Pühasõdalased hakkasid juulis välja andma ka inglisekeelset propagandalehte, mille pealkiri on Dabiq. Seni on seda ilmunud kolm eksemplari, milles kõigis on juttu Muhammedi ennustusest.

Augustis langes Dabiq pühasõdalaste kätte ning võitlejad on veendunud, et see aitab neil ennustust täide viia.

«Dabiqi vallutamine tõstis võitlejate moraali. Enamik neist usub sellesse ennustusse,» selgitas USA Brookings Institution mõttekoja islami asjatundja Shadi Hamid.

Islamriik kasutab sotsiaalmeedias Dabiqi kui kaitsekilpi neid hävitada püüdva USA ja tema liitlaste vastu.

«Islamiriigi kalifaadi lipp lehvib nüüd Dabiqis. Ootame lääne «ristirüütlite» saabumist. Te ei suuda meid kaua õhust rünnata, jääme Dabiqi ootama silm silma, hammas hamba vastu rünnakut,» teatati Twitteris.

Osa pühasõdalasi näeb viimase aja sündmustes märke, et ennustus hakkab täide minema, kuna lääneriigid on oma jõud koondanud ja ründavad neid.

USA loodud koalitsiooni kuulub rohkem kui 60 riiki, kuid Islamiriiki asukohtadele on õhurünnakuid teinud vaid käputäis.

USA kindrali Martin Dempsey sõnul ei suudeta Islamiriiki hävitada vaid õhurünnakutega, vaja on ka maasõda.

Võitlus Dabiqis ei paista siiski kuigi tõenäoline, kunas Põhja-Süürias asuv asula on Süüria sõja seisukohalt strateegiliselt tähtsusetu.

Prohvet Muhammedi ennustuses on veel puudusi. Nagu näiteks, et pärast Dabiqi tuleb moslemite ja väärusuliste vahel suur lahing Konstantinoopolis. See linn kannab tänapäeval nime Istanbul ja asub Türgis, kus rahvastikust 99,8 protsenti on moslemid.

Ida-Rooma riigi allutas üle 500 aasta tagasi Otomani impeerium. Moslemid vallutasid Konstantinoopoli 1453 ning Dabiqis toimus kristlaste ja moslemite vahel lahing alles 1516.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles