Soomes tõstab pead huuletubaka uus kasutusviis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mokatubakas
Mokatubakas Foto: Marko Saarm / Sakala

Soome tervishoiuametnikke teeb murelikuks huuletubaka leviku suurenemine noorte seas ja eriti selle kasutamine koos sigarettidega.   

Soome tervise- ja heaoluameti (THL) uuringu järgi on huuletubakat koos sigarettidega hakatud 2000ndatel pruukima senisest enam kutsekoolides, gümnaasiumides ja keskastmes, vahendas Ilta-Sanomat.   

Noorte seas on ainult huuletubaka kasutamine suhteliselt tagasihoidlik, kuid just noormehed on need, et suitsetavad sigarette ja kasutavad samas ka huuletubakat.

«Huuletubakas pole vahetanud sigarette välja, vaid on kerkinud nende kõrvale,» nentis THLi ekspert Hanna Ollila.

Koolitervishoiu küsitlusel põhinevas uuringus jälgiti esimest korda tubakatoodete kõrvuti kasutamist üle kogu riigi 2000-2013. aastal.

Poiste hulgas algas huuletubaka ja sigarettide paralleelne kasutamine hoogsalt levima 2006-2007.  Eriti hakkas see silma kutsekoolide õppurite seas, kus 15 protsenti kasutas mõlemaid tubakatooteid aastal 2013.

Tüdrukute seas on suitsetajaid üha vähem. Näiteks keskastmes ei suitseta üldse kolm tüdrukut neljast.

THLi andmetel on huuletubakat pruukivaid tüdrukuid väga vähe. Kutsekoolis õppivate neidude seas on aga palju neid, kes suitsetavad ja kasutavad ka huuletubakat.

«Et noori kaitsta tubaka põhjustavate terviseprobleemide ja sõltuvuse tekkimise eest, tuleb huuletubaka küsimusele pöörata tähelepanu varasemast enam. Näiteks õppeasutustes oleks hea arvestada, et seadusega kehtestatud suitsetamiskeeld puudutaks ka huuletubaka kasutamist,» ütles Ollila.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles