Vangistatud Ukraina piloodist sai Tõmošenko partei kandidaat nr 1

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nadja Savtšenko pildiga valimisplakat Kiievis.
Nadja Savtšenko pildiga valimisplakat Kiievis. Foto: SCANPIX

Venelaste kätte vangi langenud Ukraina sõjaväe piloot Nadja Savtšenko on peagi saabuvatel parlamendivalimistel endise peaministri Julia Tõmošenko erakonna Batkivštšina (Isamaa) kandidaat number üks.

18. juunil separatistide kätte langenud Nadja on endiselt Venemaal vangis, nüüdseks Moskvas, ja teda seostatakse kahe Vene ajakirjaniku mõrvaga. Naine eitab igasugust süüd ning on tõusnud Ukrainas tõeliseks sõjakangelaseks – sümbolkujuks, kelle saatus peegeldab Ukraina rahva võitlust varjatult tegutseva agressoriga.

Parlamenti kandideerib ka tema õde Vira, kes erinevalt Nadjast viibib Ukrainas ega ole erakonna liige, küll aga toetab erakond tema kampaaniat. Enne õe vabastamise eest võitlema asumist töötas Vira arhitektina.

«Niipea kui algas valimishooaeg, hakkasid tulema pakkumised kõikidest poliitilistest erakondadest, peale kommunistliku partei ja Regioonide partei, muidugi,» rääkis Vira, tunnistades, et mõned pakkusid tema õe enda nimekirja saamise eest ka näiteks kortereid. Ta kinnitab aga, et Isamaa esialgu pakkumist ei teinud. Õega lepiti kokku, et Nadja kandideerib ja Vira valib erakonna.

Isamaa pakkumisega nõustus Vira seetõttu, et Nadjale oli Tõmošenko juba varem sümpaatne ning ta lootis ühtlasi ka, et naise tuntud nimi võib tulla kasuks õe vabastamisel. Ta rääkis pakkumisest ka Nadjale, kes kirjutas seepeale ametliku avalduse erakonnaga liitumiseks – enne Nadja Moskvasse viimist said õed kirja teel üsna vabalt suhelda.

Vira, kes tegeleb praegu aktiivselt valimiskampaaniaga, leiab, et ehkki toimus EuroMaidan, ei ole selle eesmärgid täitunud, sest tõelist korruptsioonivastast võitlust ei toimu. Kõige enam on südamel aga õe vabastamine ning ta kurdab, et tema jaoks on Kiiev ja president Petro Porošenko selleks praegu liiga vähe teinud. Naine on kriitiline ka praeguse valitsuse rahupüüdluste suhtes.

Ukraina parlamendivalimised toimuvad 26. oktoobril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles