Saksa majandusminister: meie ei kavatsegi relvaeksporti Lähis-Itta lõpetada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa majandusminister Sigmar Gabriel.
Saksa majandusminister Sigmar Gabriel. Foto: SCANPIX

Saksa majandusminister ja asekantsler Sigmar Gabriel sõnas eile välispoliitikakonverentsil, et kuigi paljud lääne relvad on sattunud terroristide kätte, ei lõpeta Saksamaa relvaeksporti Lähis-Itta.

«Lääne relvad on nüüd igasuguste sõjapealike ja terrorirühmituste käes,» möönis Gabriel.

Sotsiaaldemokraadist Gabriel lubas küll ekspordilitsentside väljastamisele karmimad reeglid kehtestada, kuid välistas võimaluse, et parlamendisaadikud saaksid otsustada, milliseid relvasid millistesse riikidesse eksportida, kirjutab TheLocal.de.

«Saksa valitsus peab igast relvaekspordist niikuinii Bundestagile ja avalikkusele teada andma, ning see tähendab, et tehtavad otsused on juba Saksamaa julgeoleku- ja välispoliitikaga kooskõlas,» sõnas ta Saksamaa välissuhete nõukogus peetud konverentsil.

Gabriel pakkus välja ka võimaluse, et järgmisest parlamendikoosseisust alates võiks litsentside väljaandmise üle otsustamine viia välisministeeriumi haldusalast majandusministeeriumi omasse.  Ta tunnistas siiski, et Saksamaa vajadus Põhja-Iraagis islamistidega võitlevatele kurdi võitlejatele relvi saata on tagajärg, mille tõi kaasa Saksamaa varasem ulatuslik relvaeksport Lähis-Itta.

Saksa relvaeksport 2013. aastal:

Riik

Ekspordi väärtus (eurodes)

Peamised ekspordiartiklid

1) Alžeeria

825 726 128

tanki varuosad, maasturid, veokid

2) Katar

673 377 690

tanki varuosad, veokid, lennusimulaatorid

3) USA

610 685 905

relvad, allveelaevavarustus, tanki varuosad

4) Saudi Araabia

361 024 681

hävitajate ja helikopterite varuosad, luuresüsteemid

5) Indoneesia

295 707 513

tankid, allveelaeva varuosad

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles