Kuidas võluvad islamistid Euroopa naisi?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Taanist on Süüriasse islamiste toetama või nende ridades võitlema suundunud vähemalt 15 naist. Rootsi rahvusliku kaitsekolledži terrorismieksperdi Magnus Ranstorpi sõnul on see, mida need naised ootavad, ja see, mida nad tegelikult kohapeal kogevad, aga üksteisest märkimisväärselt erinevad.

Ranstorpi sõnul suunduvad naised Süüriasse tavaliselt plaaniga minna nn džihadistile mehele. Neid peibutavad sotsiaalmeedias levivad lubadused, et ees ootab õnn nii maises elus kui ka pärast seda.

«On teatud põnevus. On romantiline soov abielluda märtriga. On surmakultus ja paradiisi pääsemise kinnismõte. Märtriga abiellunud naisi ootavad ka eriprivileegid. Kui sa oled surma saanud märtri abikaasa, tõuseb sinu staatus teiste naiste seas,» kirjeldas ta.

«Samuti on viimsepäeva ettekuulutus viimsest kohtupäevast ja võitlusest valemessiaga. Mistap nende jaoks on Süürias toimuv püha hetk ajaloos, mis toimub pühas paigas,» selgitas Ranstorp.

Rootsi eksperdi selgituse kohaselt usuvad nn džihadistid, et «pühasõjas» surev märter saab endaga paradiisi viia 70 pereliiget. Sestap käsitlevad paljud naised otsust abielluda islamistliku võitlejaga kui kangelastegu oma perekonna ja kogukonna hüvanguks.

Ranstorpi sõnul suudab nn Islamiriik naisi sotsiaalmeedia abil väga efektiivselt värvata ning nende sõnumil on eriti tugev mõju väga patriarhaalses keskkonnas elavatele naistele.

«Väga tihti pole neil vabadust abielluda, kellega nad ise tahavad, mistap teatud mõttes tundub see tee vabastav – nad saavad ise oma saatuse valida, minna ja abielluda märtriga,» selgitas ekspert. «Samas ei mõista nad, et kui sa juba oled ISISes, oled sa nende meelevallas.»

Läänest ISISe juurde jõudes avastavad needsamad naised tihti, et asjad pole tegelikult nii, nagu nad lootsid. «Paljud naised helistavad koju nuttes, paljudel neist on mõnega neist tüüpidest laps,» kirjeldas Ranstorp. «Nad helistavad koju nuttes «Päästke mind siit!», kuid loomulikult pole nende aitamiseks mingit viisi. Nad on seal kinni. Neil ei lubata reisida meessaatjata linnadest välja.»

Ranstorpi sõnul peaks Taani aktsepteerima, et ei saa neil naistel takistada Süüriasse minemist. Selle asemel tuleks keskenduda naasnute aitamisele. Tema hinnangul oleks kõige parem, kui Süürias käinud naised räägiksid oma lugusid teistele.

«Keegi peab neile rääkima, et seal ei oota ees roosiaed. Sind sõna otseses mõttes antakse edasi kui seksiorja. Seal on naisi, kes seksivad iga õhtu erineva mehega ja on täielikult nende meelevallas,» märkis Ranstorp.

Vähemalt kaks Taanist Süüriasse suundunud naist on seal hukkunud. Ühtekokku on Taanist Süüriasse kodusõda pidama suundunud rohkem kui sada inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles