Marokost sai Soome pensionäride maksuparadiis

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade Marokos asuva Meknesi vanalinnale
Vaade Marokos asuva Meknesi vanalinnale Foto: SCANPIX

Maroko on muutunud Soome pensionäride jaoks tõeliseks maksuparadiisiks, kirjutab tänane Turun Sanomat.

Ajalehe andmetel saab Marokosse kolides vältida Soome riigile makstavaid makse ja statistika järgi meelitab see Aafrika riik enda juurde just kõrget tööpensioni saavaid soomlasi.

Marokosse makstav keskmine pension on 3300 eurot (51 700 krooni), mis on kümme korda suurem tavapärase välisriiki mineva pensioniga.

Asja taga on seaduselünk, kuna Soome ja Maroko vahelise maksuleppe järgi ei saa sihtkohaks olev riik kasseerida pensionilt makse.

Soome Maroko suursaadik Antti Rytövouri rääkis ajalehele, et ametivõimud pole huvitatud soomlaste sissetulekutest. «Ma ei tea täpselt, kui mitu pensionäri jätab maksud maksmata. Lihtne võimalus maksupettuseks on see aga kindlasti,» märkis ta.

Soome ametivõimud püüdsid nn juriidilist auku likvideerida 2006. aastal valminud uue maksuleppega, mille kiitis ka heaks Maroko parlament, kuid sellele puudub kuningas Mohammed VI allkiri. Varasemad kogemused on näidanud, et lepped on kuninga töölaual oodanud allkirjastamist koguni 15 aastat.

Praeguse seisuga elab Marokos umbes 40 soomlasest pensionäri. Tulevikus võib see number aga oluliselt suureneda ja seda eelkõige Hispaanias vanaduspõlve nautivate soomlaste arvel.

Hispaaniasse elavatele soomlastele makstud pension oli eelmisel aastal keskmiselt 1900 eurot (30 000 krooni).
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles