USA püüab Türgit ümber veenda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
John Allen (keskel) Kairos.
John Allen (keskel) Kairos. Foto: Sca

Türgi nõustus oma riigi territooriumil andma väljaõpet Süüria opositsioonivõitlejatele, kuid on välistanud maavägede saatmise naaberriiki, teatasid USA allikad.

Ankara pole taolisi väiteid ametlikult kinnitanud, kuid USA kaitseminister Chuck Hagel teatas märkimisväärsest edasiminekust kõnelustel Türgiga. USA poolt juhib läbirääkimisi erukindral John Allen.

Türgi parlament andis möödunud nädalal loa astuda Türgi piiridele ohtlikult lähedale jõudnud sunniitliku äärmusrühmituse Islamiriik võitlejate vastu sõjalisi samme nii Iraagi kui ka Süüria territooriumil. Türgi parlamendi antud mandaat kehtib esialgu aasta, kuid see ei kohusta valitsust reaalselt relvajõude naaberriikidesse saatma. Türgi armee on küll tugevdanud piirialal oma kohalolekut.

Türgi valitsus soovib enne sõjalist sekkumist, et USA juhitav koalitsioon kehtestaks Süüria põhjaosas lennukeelutsooni ja annaks senisest suuremat toetust, muu hulgas ka logistilist abi Süüria režiimi vastu võitlevale Süüria Vabastusarmeele.

ÜRO pole lennukeelutsooni kehtestamist arutanud ega Ühendriikidele Süüria territooriumil sõjategevuseks luba andnud. Samas kehtestati ilma maailmaorganisatsiooni heakskiiduta lennukeelutsoon ka näiteks Lahesõja ajal 1991. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles