Briti Iseseisvuspartei toetus kasvab

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
UKIPi liider Nigel Farage.
UKIPi liider Nigel Farage. Foto: SCANPIX

Briti Iseseisvuspartei (UKIP) toetus on pärast erakonna parlamenti saamist tõusnud 25 protsendini, öeldi ajakirja The Mail eile avaldatud Survationi uuringus.

Uuringu andmete kohaselt on peaminister David Cameroni konservatiivide ja opositsioonilise Tööpartei toetus võrdselt 31 protsenti.

Tsentristlike liberaaldemokraatide toetus on 8 protsenti.

Veebis läbi viidud uuringus osales 1003 respondenti.

Ajalehes The Observer avaldatud uuringufirma Opinium küsitlustulemuste kohaselt on toetab Tööparteid 35 protsenti, konservatiive 28 protsenti, UKIPi 17 protsenti ja liberaaldemokraate 9 protsenti vastanutest.

Mõned konservatiividest rahvasaadikud soovivad luua UKIPiga lepet kohtades, kus Brüsseli-vastasel parteil on Tööpartei võitmiseks paremad šansid. Nende sõnul tabab osapooli eraldi kandideerimisel «vastastiku tagatud häving».

UKIPi juhi Nigel Farage'i sõnul ei sõlmita konservatiividega enne 2015. aasta mais toimuvaid üldvalimisi mingeid kokkuleppeid. Ta rõhutas, et erakond pole «killuke» tooridest.

UKIP sai reedel oma esimese koha Briti parlamendis.

Konservatiivide seast augustis erakonda UKIP üle jooksnud ja erivalimised põhjustanud Douglas Carswell valiti 12 404 hääle ehk 60 protsendilise toetusega kohale mereäärses linnas Clacton-on-Sea. Tema vastaseks olnud konservatiiv Giles Watling jäi teiseks 8709 häälega.

«Küsitluse kohaselt on UKIPi toetus enim kasvanud Lõuna-Inglismaal Londonist väljaspool, koguni 34 punkti võrra,» ütles Strathclyde'i ülikooli professor John Curtice.

Tööpartei juhi Ed Milibandi sõnul võtab UKIP hääli [ühiskonna] meeleheite arvelt, mida Tööpartei ei saa eirata.

Milibandi sõnul on ta «välja töötanud immigratsioonile uue lähenemise», milles immigrandid peavad sotsiaalhoolekande saamise õiguse välja teenima.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles