Stubb väljendas nördimust rahvasaadikute russofoobia pärast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome peaminister Alexander Stubb
Soome peaminister Alexander Stubb Foto: SCANPIX

Soome rahvasaadikuid tegi murelikuks Rosatomi tuumareaktor, peaminister Alexander Stubb nägi Fennovoimat puudutanud arvamusavaldustes russofoobiat, kirjutab tänane Helsingin Sanomat.  

Parlament arutas eile 2010. aastal Fennovoima tuumajaamale antud põhimõttelise otsuse täiendust. Selle vajaduse tingis tõsiasi, et Saksa firma E.ON asemel ehitab reaktori Vene riigifirma Rosatom ning see oli mitme rahvasaadiku jaoks justkui suur koletis.

Majandusminister Jan Vapaavuori rääkis, et «teemat tuleb arutada rahulikult, kuigi elame rahvusvahelise poliitika mõttes tundlikul ajal».

Rohelise Liidu rahvasaadik Oras Tynkkynen ütles, et Rosatomil on räpased sidemed president Vladimir Putini administratsiooniga. «Rosatom pole mingi tavaline Vene firma, vaid endine Nõukogude Liidu aatomienergiaministeerium, mis vastutab endiselt Venemaa tuumarelvade eest. See on Putini valitsuse haldusalasse kuuluv äriettevõte, mille ülesannete hulka kuuluvad Venemaa geopoliitilised huvid.»

Sotsiaaldemokraat Jukka Gustafsson tõdes, et Putin on kasutanud võimu jultunult ja ettearvamatult, kuid majanduslik ning tehnoloogiline koostöö Venemaaga on tähtis.

Koonderakondlane Stubb märkas istungitesaalis teatud hoiakuid ja otsest russofoobiat. Ta oli nördinud, et energiapoliitilises mõttes olulise asja juures üritatakse lõkkele puhuda Vene-hirmu.

Peaministri erakonnakaaslane Vapaavuori nimetas «alatuks Rohelise Liidu esiletoodud välispoliitilist kaarti».   

­Stubbi ja Vapaavuori kinnitasid, et Fennovoima uus tuumareaktor vähendaks sõltuvust Vene energiast. Rohelised on aga täpselt vastupidisel arvamusel, sest nii tuumakütus, tehnoloogia kui seadmed tuleks Venemaalt.  

Keskerakondlane Mauri Pekkarinen toetas Fennovoimale loa andmist sisseostetava energia asendamisega. «Praegu ostame Venemaalt energiat ligi 8 miljardi euro eest aastas. Oleme Venemaast praegu väga sõltuvad. Kui me aga ehitame omale uue elektrijaama, siis me ei muretse enam omale Vene tuumajaamade toodetud elektrit.»   

Loa andmise küsimus Fennovoimale liikus nüüd edasi majanduskomisjoni ja naaseb lõplikuks hääletuseks parlamenti enne selle aasta lõppu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles