Egiptuse sõjalennukid pommitavad Liibüas islamiste

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liibüa islamistide varustus.
Liibüa islamistide varustus. Foto: SCANPIX

Egiptuse sõjalennukid pommitavad Liibüa idaosas Benghazi linnas islamistide positsioone, teatasid täna kaks Egiptuse ametiisikut.

Operatsioonist otseallika kaudu informeeritud ametnike sõnul on õhurünnakud osa Egiptuse juhitavast operatsioonist, milles löövad hilisemas faasis kaasa ka Liibüa maaväed.

Ametiisikud kõnelesid AP-ga anonüümsuse tingimusel.

Operatsiooni juhtimiskeskus asub Vahemere rannikul Tobruki vetes paikneval Egiptuse sõjalaeval, ütlesid nad.

Ametnike sõnul ei juhi Egiptuse operatsiooni erukindral Khalifa Haftar, vaid Egiptuse valitsuse hiljuti ametisse nimetatud relvajõudude ülem, kes on viimastel nädalatel mitu korda Egiptust külastanud.

Liibüa seadusandja Tareq al-Jorushi rääkis AP-le, et Benghazis käivas operatsioonis osalevad Egiptuse sõjalennukid. Ta lisas, et lennukeid juhivad Liibüa piloodid.

Tema sõnul rentisid Liibüa võimud sõjalennukid Egiptuselt.

Meditsiiniallikate teatel sai täna Benghazis erukindralile lojaalsete vägede ja islamistide lahingutes surma 12 inimest.

Erukindral Khalifa Haftarile lojaalsed väed alustasid täna hommikul pealetungi Benghazi vallutamiseks islamistidelt.

Haftar püüdis mais Benghazit islamistidelt ära võtta, kuid edutult. Eile hoiatas ta uut pealetungi käivitades, et eelseisvad tunnid ja päevad saavad olema rasked, kuid tema mehed on valmis Benghazi vabastama.

Liibüa nõrk keskvalitsus ei ole suutnud 2011. aastal diktaator Muammar Gaddafi vastu võidelnud relvarühmitusi endale allutada. Pealinn Tripoli on islamirühmituste koalitsiooni Liibüa Koidik kontrolli all ning valitsus eesotsas peaminister Abdullah al-Thaniga on sunnitud tegutsema riigi idaosas Tobruki linnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles