Gorbatšov: Ukraina kriisi aitab müüride asemel lahendada dialoog

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
MIhhail Gorbatšov.
MIhhail Gorbatšov. Foto: SCANPIX

Kõrgetasemeline dialoog, mitte müüride ehitamine Ukraina-Vene piirile on Ukraina olukorra stabiliseerimise ja Venemaaga suhete normaliseerimise seisukohalt otsustava tähtsusega, leiab Nõukogude Liidu viimane liider Mihhail Gorbatšov.

«Tuleks endale tunnistada, et Venemaa ja Ukraina suhetele on tehtud tohutut kahju. Ma ei saa lubada selle muutumist meie rahvaste vastastikuseks võõrdumiseks. President Putinil ja president Porošenkol lasub tohutu vastutus. Nad peaksid näitama eeskuju. Vajalik on kirgede jahutamine,» ütleb Gorbatšov usutluses, mis avaldatakse Vene Kremli-meelse ajalehe Rossiiskaja Gazeta tänases numbris.

Gorbatšovi sõnul on hetkel esmatähtis dialoog spetsiifiliste probleemide ja elu normaliseerimise üle aladel, mida konflikt on enim mõjutanud. «Staatuse küsimused tuleks mõneks ajaks kõrvale jätta. Siin saavad panuse anda Ukraina, Venemaa ja Lääs.»

Ta lisab, et osapooled peaksid ellu viima kõik, mida 5. septembri relvarahulepe ja 20. septembri relvarahu jõustamise memorandum ette näevad. «Protsess on habras. Relvarahu rikutakse iga päev, ent on märke, et Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) abil liigutakse õiges suunas.»

Ukrainlastel tuleb Nõukogude Liidu viimase liidri hinnangul teha leppimise eesmärgil riigis palju ära, et iga kodanik tunneks, et tema õigused ja huvid on usaldusväärselt tagatud. "Tuleb kokku kutsuda kõiki ühiskonnakihte hõlmav ümarlaud.»

Kommenteerides Venemaa suhteid Lääne-Euroopa ja USA-ga, ütleb ta, et esimese sammuna suhete normaliseerimise poole tuleb loobuda vastastikuste süüdistuste ja sanktsioonide loogikast.

«Mulle näib, et Venemaa juba astus sellise sammu, jättes viimastele Lääne sanktsioonidele vastamata. Nüüd on meie partnerite kord rääkida. Minu hinnangul peaksid nad tühistama nn isikutevastased sanktsioonid. Kuidas hoida dialoogi, kui karistatakse poliitikakujundajaid? Üksteisega tuleb rääkida,» leiab Gorbatšov.

Tema sõnul on Venemaa ja EL-i vaheline lõhe kõigile kahjulik. «See nõrgestab Euroopat ajal, mil rahvusvaheline konkurents suureneb ja teised maailmapoliitika keskused tugevnevad. Me ei tohi lasta end tirida uude külma sõtta.»

Gorbatšov rõhutas intellektuaalide ja meedia tähtsust ukraina ja vene rahvaste teineteise vastu ülesässitamise vältimisel. «Usun, et meie rahvad ei pööra omavahel tülli. Oleme selleks liiga sarnased ja meie vahel ei ole ületamatuid probleeme. Kutsun intellektuaale käituma vastutustundlikult,» ütleb ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles