Fennovoima uus juht lubas suurendada kodumaisuse osa hankes

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome uue tuumajaamahanke puhul kütab  kirgi üles tõsiasi, et 34 protsenti Fennovoimast kuulub Vene riigifirmale Rosatom. Samas aga räägitakse palju vajadusest vähendada sõltuvust Vene energiast.
Soome uue tuumajaamahanke puhul kütab kirgi üles tõsiasi, et 34 protsenti Fennovoimast kuulub Vene riigifirmale Rosatom. Samas aga räägitakse palju vajadusest vähendada sõltuvust Vene energiast. Foto: SCANPIX

Vaidlusalust uut tuumareaktorit ehitada kavatsev Fennovoima sai selle nädala alguses uue tegevjuhi Toni Hemminki, kes lubas suurendada n-ö kodumaisuse osakaalu hankes, kirjutab tänane Helsingin Sanomat.  

Hanhikivi neemele Botnia lahe kaldale kavandatav tuumareaktor oleks Soome jaoks kuues. Kired on kütnud kuumaks aga tõsiasi, et Fennovoima äripartneriks antud ettevõtmises on Vene riigifirma Rosatom.

Hemminki rääkis eile ajakirjanikele, et loodab sügise jooksul leida uusi kodumaised aktsionäre, kellest on saanud otsustava tähtsusega asi hanke teostamisel. Ta avaldas lootust, et uusi tähelepanuväärseid kaasomanikke saab avalikkusele tutvustada juba lähiajal.

Fennovoima ja Rosatomi ühishanke ajagraafik on selline, et kui parlament annab detsembris heakskiidu põhimõttelisele uuendatud loale, peab energiafirma hiljemalt järgmise aasta juunis esitama valitsusele ehitusloa taotluse. Seoses sellega tuleb näidata ette hanke omanike loetelu, kus Soome ettevõtete osakaal peab olema vähemalt 60 protsenti.

Kui aga Soome firmasid on 60 protsenti, kerkib Rosatomi osakaal 40 protsendini.

Praeguse seisuga kuulub Fennovoimas Vene riigifirmale 34 protsenti. Suuraktsionäriks 66 protsendiga on Voimaosakeyh­tö SF, mille omanikeks on ligi 40 piirkondlikku energiafirmat ja neli tööstusettevõtet.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles