Kreeka prokurör taotleb 70 Kuldse Koidiku liikme kohtu alla andmist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuldse Koidiku toetajad.
Kuldse Koidiku toetajad. Foto: SCANPIX

Kreeka uusnatsliku partei Kuldne Koidik üle peetava juurdluse prokurör esitas täna taotluse 70 parteiliikme kohtu alla andmiseks.

Teiste hulgas nõuab ta kohtumõistmist vangi pandud parteijuhi ja 17 parlamendiliikme üle süüdistuste alusel, mis ulatuvad kuritegeliku organisatsiooni juhtimisest tapmise ja relvakuritegudeni.

Prokurör Isidoros Doyiakos kirjeldab 700-leheküljelises dokumendis Kuldset Koidikut kui range hierarhiaga kuritegelikku organisatsiooni, mille eesmärk on «oma poliitilisi tõekspidamisi ja teooriaid propageerida ning vägivallaga peale suruda».

Partei sihiks on vägivald välismaalaste, teisitimõtlejate ja «kõigi teiste suhtes, keda peetakse tõsisteks ideoloogilisteks vastasteks».

Veel mõne aasta eest marginaalne rahvuslik, ksenofoobne ja antisemiitlik Kuldne Koidik kerkis Kreeka poliitilisele areenile tänu valijate rahulolematusele riigis maad võtnud terava finantskriisi ja kontrollimatu immigratsioonilainega.

2012. aastal sai erakond 300-kohalises parlamendis 18 kohta, praegu ollakse arvamusküsitlustes neljandal kohal.

Kolmeliikmeline kohtunike komisjon esitab Kuldes Koidiku liikmetele mõne nädala jooksul lõpliku süüdistuse. Doyiakos nõuab parteijuhile Nikolaos Michaloliakosele, 15 rahvaesindajale ja kahele praeguseks erakonnast lahkunud inimesele 20-aastast vanglakaristust.

Michaloliakos ja veel kaheksa Kuldse Koidiku parlamendiliiget on eeluurimisvangistuses. Keegi neist ei ole end süüdi tunnistanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles