Suurbritannia terrorismijuurdluste arv kasvas hüppeliselt

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia terroritõrjejuht Mark Rowley (keskel).
Suurbritannia terroritõrjejuht Mark Rowley (keskel). Foto: SCANPIX

Briti politsei maadleb erakordselt suure arvu terrorismijuurdlustega ning nurjab mitu terrorismivandenõud aastas, ütles politsei terrorismivastase võitluse juht reedel.

«Sel aastal oleme seni läbi viinud 218 vahistamist ning käimas on erakordselt kõrge arv terrorismivastaseid juurdlusi, mille sarnaseid ei ole olnud mitu aastat. Nurjame mitu rünnakuvandenõud aastas,» ütles politsei terroritõrjejuht Mark Rowley avalduses.

Terrorismivandenõud on «erineva keerukusastmega, ulatudes üksikisikute spontaansetest, ent surmavatest rünnakutest keerukamate vandenõudeni», lisas ta.

Rowley sõnul on neist pea kõik välismaalt juhitud või sealsest terrorismist ajendatud.

Politsei pidas sel kuul kinni mitu inimest, keda kahtlustatakse olulise vandenõu sepistamises.

Suurbritannia tõstis augustis esimest korda kolme aasta jooksul terroriohu taseme nn tõsisele.

London on mures ohu üle, mida võivad naasmise korral kujutada Iraaki ja Süüriasse pühasõdalaste poolele võitlema suundunud Suurbritannias sündinud isikud.

Kahes riigis võitleb hinnanguliselt üle 500 Briti pühasõdalase.

Rowley sõnul kasutavad äärmusrühmitused sotsiaalmeediat üha keerulisematel viisidel ning politsei eemaldab iga nädal internetist üle 1000 ühiku ekstremistlikku materjali. «Noorte, mõjutatavate ja mõnedel juhtudel haavatavate isikute veebis radikaliseerumine on üha suurem risk,» lisas ta.

Politseile on teatatud 66 isikust, kes on kardetavasti suundunud Süüriasse, sõnas Rowley.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles