Soome õhujõud plaanivad Hornetid välja vahetada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA/Briti ühistöös valminud F-35A Lightning II on viienda põlvkonna hävituslennuk, mis plaanitakse kasutusele võtta 2016. aastal. Üks lennuk maksab ligi 180 miljonit eurot.
USA/Briti ühistöös valminud F-35A Lightning II on viienda põlvkonna hävituslennuk, mis plaanitakse kasutusele võtta 2016. aastal. Üks lennuk maksab ligi 180 miljonit eurot. Foto: SCANPIX

Soome õhujõud kavatsevad aastast 1995 kasutusel olevad F/A Hornet hävituslennukid välja vahetada, võimalikke variante saab üles lugeda aga vaid ühe käe sõrmedel.

YLE uudiste andmetel on võimalike variantide seas on ameeriklaste F-35A Lighting II, mis küll juba lendab, kuid on veel arendamisel. Rootslaste Saab JAS 39E Gripen NG on alles visioon ja ka Vene ettevõtte Suhhoi looming T-50 ehk PAK FA on alles katsetamisel. Võimalik variant oleks ka Vene MIG-35.  

Euroopa lennukitest jääb Eurofighter välja seetõttu, et on kümne aasta pärast kindlalt vananenud. Sama saatus ootab ees Prantsuse Dassault Rafale hävituslennukeid.

Üllatusnimena on mõeldavad näiteks mõni Lõuna-Koreas, Hiinas või Jaapanis toodetav hävituslennuk.

Lisaks maksumusele tuleb uute lennukite hankimisel arvesse võtta ülalpidamiskulusid kogu nende ekspluatatsiooni jooksul ehk aastast 2025 kuni 2040ndateni.

Lennukid tuleb osta firmast, mis suudab hoida nende relvastus- ja juhtimissüsteemid korras 20 aasta jooksul pärast hävitajate ostmist.

Kaitseministeerium moodustas koos kindralstaabi ja lennuväega töörühma, mis peaks viima läbi eeluuringu, sest praegu kasutatavatest Hornetitest viimane kõrvaldatakse vananemise tõttu kasutusest aastal 2030.   

Uute lennukite hankimine otsustatakse ametlikult 2020ndate alguses. Nende tarnimine peaks jääma ajavahemikku 2025-2030.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles