Endised Saddami piloodid õpetavad Islamiriigi äärmuslasi hävitajatega lendama

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria MiG-21 Jordaanias.
Süüria MiG-21 Jordaanias. Foto: SCANPIX

Iraagi endise diktaatori Saddam Husseini õhujõudude piloodid õpetavad äärmusrühmituse Islamiriik (IS) pühasõdalasi lendama kolmel Süüria sõjaväelt hõivatud hävitajal, teatas täna vaatlejate vabaühendus.

Hävitajad, tõenäoliselt MiG-21 ja MiG-23, on lennukorras, kuid on ebaselge, kas need on ka varustatud rakettidega, seisab Süüria Inimõiguste Vaatluskeskuse teates.

Hävitajad hõivati Süüria praegu IS-i kontrolli all olevatelt sõjaväelennuväljadelt Aleppo ja Raqqa provintsis, teatas Londonis baseeruv vabaühendus, millel on Süürias lai allikate võrgustik.

Keskuse andmeil viivad endised Iraagi relvajõudude ohvitserid läbi väljaõpet Aleppost idas asuval Jarrah' sõjaväelennuväljal.

Pealtnägijad on näinud Jarrah'lt õhkutõusnud lennukeid madallennul, et vältida radariekraanidele jäämist.

Islamiriigi pühasõdalased kontrollivad Süürias veel kaht lennuvälja - Iraagi piiri lähedal asuvat Albu Kamali ja Raqa provintsis paiknevat Tabqa lennuvälja.

IS on hõivanud ulatuslikke alasid Süürias ja Iraagis, korraldades seal tapatalguid ja kuulutades välja niinimetatud kalifaadi.

Pärast USA-juhitud invasiooni Iraaki 2003. aastal, ühinesid mõned Saddami relvajõudude ohvitserid Al-Qaeda võrgustikku kuuluva rühmitusega Iraagi Islamiriik, mis võttis endale sel aastal ambitsioonika nime Islamiriik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles