Moskva peab Poola lennuohvrite monumenti liiga suureks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Smolenski lennukatastroofi ohvritele püstitatud mälestusmärk Varssavi Powazki kalmistul.
Smolenski lennukatastroofi ohvritele püstitatud mälestusmärk Varssavi Powazki kalmistul. Foto: SCANPIX

Venemaa leiab, et Poola poolt Smolenski lennukatastroofi paigale plaanitav ohvrite mälestusmärk on liiga suur, ütles eile Vene kultuuriminister Vladimir Medinski.

«Saime kavandi sajameetrisele monumendile. Selle ehitus ei ole tehnilistel põhjustel võimalik, kuna see rikuks liiklusohutuse reegleid,» ütles Medinski Moskvas ajakirjanikele. Ministri sõnul on Venemaa teinud ettepaneku vähendada monumendi mõõtmeid 40 meetrile.

Vene kultuuriminister lisas, et Moskva oleks pettunud, kui Poola takistaks Krakowis 1919.-21. aasta bolševikest sõjavangidele püstitatava mälestusmärgi rajamist.

«Vene Föderatsiooni kultuuriministri uus seisukoht mälestusmärgi mõõtmete suhtes on üllatav,» ütles Poola kultuuriministeeriumi esindaja Maciej Babczynski.

Ministeeriumi kõneisiku sõnul valis monumendi kavandi välja žürii, kuhu kuulus ka kaks Venemaa esindajat ning seda on arutatud arvukatel kahepoolsetel nõupidamistel.

2010. aasta 10. aprillil kukkus Venemaal Smolenski lähedal tihedas udus maandumiskatsel alla Poola valitsuse lennuk, mille pardal oli Poola president Lech Kaczyński ja ligi 90 kõrget riigitegelast. Õnnetuses hukkusid kõik pardalolnud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles