Mehhiko narkojõugud hirmutavad rahvast veriste videotega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Verine Mehhiko
Verine Mehhiko Foto: SCANPIX

Võimukad Mehhiko narkokartellid kasutavad oma rivaalide, politsei ning niigi kohkunud rahva hirmutamiseks veriseid hukkamiste videoid.

Narkojõugud on Mehhikos juba tükk aega oma võimu näidanud. Nüüd aga ähvardavad nad veelgi rohkem. Nimelt riputasid nad nii YouTube’i kui ka teistele internetilehekülgedele šokeerivaid videoid, vahendab Reuters.

Kui jõugud saatsid taolisi lühifilme politseile ja oma rivaalidele juba mitmeid aastaid tagasi, siis politsei ja ekspertide sõnul on nüüd sagenenud nende levik rahva seas üle kogu riigi.

Videote temaatika on üldiselt sarnane: vangid, läbipekstud ja kinniseotud ülekuulatud ning kaamera ees toimunud hukkamised ja mõrvad. Filmide sõnum on valitsuse prokuratuuri juhataja Maria Guadalupe Licea sõnul alati sama ehk hirmutamine.

Mitmed videod on suurematelt veebilehekülgedelt maha võetud. Siiski on need endiselt üleval mitmetes nii öelda narkoblogides, mille omanikeks on anonüümsed administraatorid.

Mehhiko föderaalpolitsei sõnul ei ole veel tõestatud, kas videod on ka ehtsad. Samuti pole veel kedagi nende postituste tõttu vahistatud.

Agressiivsed meetodid on tõstatanud küsimuse, kas president Felipe Calderoni meetmed narkojõukude pidurdamiseks ikka kannavad vilja. Alates Calderoni presidendiks saamisest 2006. aastal on Mehhikos tapetud ligi 28 000 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles