Allveelaeva otsingud Rootsis: kronoloogia

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi sõjaväe laevad otsivad jätkuvalt tundmatut allveealust.
Rootsi sõjaväe laevad otsivad jätkuvalt tundmatut allveealust. Foto: SCANPIX

Täna jätkuvad veelgi ulatuslikumalt otsingud Stockholmi saarestikus, kust Rootsi sõjavägi püüab leida arvatavat võõriigi allveelaeva. Rootsi meedia teatel on tegemist ilmselt Vene allveealusega. Ulatusliku operatsiooni alustamiseni viinud sündmused said alguse juba möödunud nädalal.

13. - 17. oktoober

Seitse sõjalaeva Madalmaadest, sealhulgas üks allveelaev pidasid koos Rootsi vägedega õppusi Northern Archer. Allveelaeva nähti viimati möödunud nädalal mitmes erinevas paigas Rootsi vetes, sealjuures Skeppenskolmeni, Lidingö ja Kankolmsfjärdeni lähistel. Hollandi allveelaeval ei ole Rootsi sõjaväe kinnitusel aga mitte mingeid seoseid praegu toimuva operatsiooniga. Venemaa kaitseministeerium väidab seevastu, et nädalavahetusel nähtu on just nimelt sama allveelaev.

16. oktoober, neljapäev

Rootsi ajalehe Svenska Dagbladet teatel püüdis Rootsi kinni hädaabisagedusel toimunud sideseansi Kaliningradiga, teine seansi osapool asus Rootsi vetes. Rootsi kaitsevägi pole siiani kinnitanud, kas tegemist oli tõepoolest ka hädakutsungiga.

17. oktoober, reede

Hommikul nähti Stockholmi saarestikus Kanholmsfjärdenis märke võimalikust võõrriigi veealusest operatsioonist.

Pärastlõunal nähti märke tõenäolisest allveetegevusest Nämndöfjärdeni lähistel.

17.10 Teatavad kaitsejõud, et on saanud usaldusväärset infot võõrriigi allveelaeva operatsiooni kohta ning on alustanud Stockholmi ümbruse saarestikus otsinguid, kus osaleb üle 200 inimese.

Kell 22 tabati Svenska Dagbladeti teatel krüpteeritud raadioside seanss, mille üks osapool asus Kanholmsfjärdeni saare lähistel, teiseks osapooleks oli Kaliningradid asuv Vene sõjaväe Balti laevastiku baas.

18. oktoober, laupäev

17:00 teatavad Rootsi kaitsejõud operatsiooni laiendamisest, sellega liituvad veel mitmed mereväe alused.

Svenska Dagbladeti vahendusel saab üldteatavaks info kahest sideseansist.

21:53 Svenska Dagbladeti vahendusel saab teatavaks info, et 9. oktoobrist Stockholmi saarestiku lähistele rahvusvahelistes vetes paiknenud Libeeria lipu all sõitev Vene omanikega tanker NS Concord võib olla allveelaeva saatealus ja Rootsi vetes võib asuda vigastatud Vene allveelaev. Varsti pärast teadet liigub laev itta, võimalik, et lihtsalt triivib. Ööl vastu tänast asus see taas oma esialgses asupaigas.

Laupäeva õhtul lahkub Peterburist Vene uurimislaev Akadeemik Logatšev, mis on muuhulgas võimeline teostama veealuseid otsinguid ja kaardistama merepõhja. Laev suundub rahvusvahelistesse vetesse Rootsi piiri lähistel. Rootsi sõjavägi ei ole kinnitanud, et kaks rahvusvahelistes vetes viibivat Vene alust oleks kuidagi saarestikus toimuvaga seotud.

19. oktoober, pühapäev

Hommikul tuleb Venemaa valitsuselt teade, kus väidetakse, et Rootsi vetes pole ühtegi nende vigastatud allveelaeva ja aset pole leidnud ka mingit ebatavalist tegevust. Dagens Nyhetteri välispoliitikaanalüütiku Michael Winiarski sõnul oli sõnastus ebamäärane ning ei sisaldanud otsest kinnitust, et Vene allveelaevu Rootsi vetes olnud pole.

10:15 Jungfrufjärdenis pildistab pealtnägija vees midagi, mis kohe pärast seda kaob ja võis olla allveelaev.

19:00 Kaitsejõudude pressikonverentsil avalikustatakse eelpool mainitud foto ning teatatakse, et tõenäoliselt tegutseb Stockholmi saarestikus võõrriigi allveelaev. Kaitsejõudude kinnitusel tuginetakse mitmele usaldusväärsele tähelepanekule, sealjuures ka varasematel aastatel Kanholmsfjärdeni lähistel toimunule.

20. oktoober, esmaspäev

Arvatava allveelaeva otsingud jätkuvad alal, mis ulatub Möja saarest Ornöni. Akadeemik Logatšev paikneb Gotlandist ida pool ja liigub lõunasse.

Kaitseminister Peter Hultqvist kutsus kokku Rootsi kaitsekomitee erakorralise koosoleku.

Venemaa kaitseministeeriumi esindaja teatas ajakirjandusele, et allveelaev, mida Rootsi jahib, on ilmselt tegelikult Hollandi allveelaev, millega neil möödunud nädalal koos õppused olid.

Rootsi kaitsevägi on andnud korralduse, et kõik tsiviillaevad peavad lahkuma 10 000 ruutmeetri suurusest kaitsetsoonist Stockholmi saarestikus Danziger Gatti ja Nåttarö vahel, ning sõjavägi on valmis vajaduse korral kasutama süvaveepomme, ütles ekspert päevalehele Dagens Nyheter.

Ükski tsiviillaev ei tohi läheneda sõjalaevadele lähemale kui 10 000 meetrit.

Kaitsejõudude esindaja Philip Simon ütles Rootsi lehele, et täpsemat infot operatsiooni kohta ei anta, kuna see võib huvi pakkuda välisriikidele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles