Sõjakoer Gina paraneb sõjajärgsest stressist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõjakoer Gina ja seersant Chris Kench
Sõjakoer Gina ja seersant Chris Kench Foto: SCANPIX

Sõjakoer Gina paraneb posttraumaatilisest stressihäirest, mis tabas looma pärast kuus kuud kestnud tööd Iraagis.

Loomaarst diagnoosis kaheaastasel Ginal sõjajärgse posttraumaatilise stressi (PTSD), mis ekspertide sõnul võib loomi tabada samal viisil nagu inimesi. Sõjakoer naasis hirmununa ja tujukana eelmisel aastal USA osariigi Colorado Petersoni õhujõudude baasi. Seersant Eric Haynes’i sõnul on Gina peaaegu täielikult paranenud, vahendab BBC.

Haynes hoolitseb sõjaväebaasis ligi 18 koera eest, aga pole enda sõnul kunagi näinud ühtegi koera niivõrd äärmuslikus olukorras. Mehe sõnul oli koer kogu aeg hirmunud, kartis kõva häält ning kontrollis pidevalt oma seljatagust. Nüüd on Gina aga peaaegu 98 protsendi ulatuses tervenenud.

«Ta ei ole täielikult paranenud, aga tal läheb hästi,» ütles mees. Samas ei looda mees Ginat niipea Iraaki tagasi saata.

Haynes’i sõnul on ta alates sellest, kui meedia koera tervise üle huvi hakkas tundma, saanud igapäevaselt umbes 60-70 e-maili murelikelt inimestelt, kes sooviksid Ginat endale võtta.

Kuigi PTSDd ei ole seni loomadel uurinud, võib see ekspertide sõnul esineda koertel samamoodi nagu inimestel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles