Sikorski vabandas faktivea eest Putini Ukraina-remargi edastamisel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola parlamendi spiiker Radoslaw Sikorski.
Poola parlamendi spiiker Radoslaw Sikorski. Foto: SCANPIX

Poola eksvälisminister ja praegune alamkoja spiiker Radoslaw Sikorski vabandas teisipäeval valeinformatsiooni edastamise eest seoses Vene presidendi Vladimir Putini väidetava Poolale tehtud ettepanekuga Ukraina jagamiseks, edastas Poola raadio.

Sikorski täpsustas, et Poola ekspeaministri Donald Tuski ja Putini vestlus ei leidnud aset 2008. aasta veebruaris Moskvas, nagu ta esmalt väitis USA ajakirjale Politico, vaid NATO Bukaresti tippkohtumisel kaks kuud hiljem.

«Mu mälu vedas mind alt. Pärast kontrollimist selgus, et Tuski ja Putini kahepoolset kohtumist ei toimunud,» ütles ta ja lisas, et viitas Putini remargile 2008. aasta aprillis peetud NATO Bukaresti tippkohtumisel.

Sikorski paistis soovivat eemalduda väitest, et Putin pakkus Poolale osa Ukrainast. See võinuks olla haiglane nali, ent see on muutunud viimaste aastate arengute taustal pahaendelisemaks, lausus ta.

Poola eksvälisminister on langenud kriitika alla "tundliku" informatsiooni avaldamata jätmise pärast ning suurim opositsioonierakond Seaduse ja Õigluse Partei (PiS) nõuab spiikri tagasiastumist.

Vastastes küsimusele, miks tema ja Tusk Putini imperiaalseid ambitsioone varem ei avaldanud, ütles ta, et «sürreaalsed remargid omandasid tähtsuse alles hiljem, pärast NATO tippkohtumist, Gruusia sõda ja Krimmi annekteerimist».

«Ta tahtis, et võtaksime mõlemad osa Ukraina jagamisest. See oli üks esimestest asjadest, mida Putin ütles peaminister Tuskile, kui külastasime Moskvat,» ütles Sikorski pühapäeval antud intervjuus Politicole.

«Ta [Putin] jätkas, et Ukraina on kunstlik riik ning Lviv on poola linn, sestap võib asja omavahel ära lahendada. Õnneks Tusk ei vastanud. Ta teadis, et teda lindistatakse,» ütles Sikorski.

Poola alamkoja spiikri kinnitusel leidis vestlus aset, ehkki ta ei olnud enda sõnul isiklikult selle tunnistajaks. «Putin ütles 2008. aastal Bukarestis kõigile lääne liidritele, et Ukraina on eri riikide territooriumitest kokku klopsitud moodustis, ja ähvardas selle riiklust,» ütles Sikorski teisipäeval pressikonverentsil.

Gruusia endine president Mihheil Saakašvili ütles Poola uudistekanalile TVN24, et «Vene president Vladimir Putin tegi aastaid tagasi Poola ja teiste riikide liidritele ettepaneku Ukraina jagamiseks».

Saakašvili sõnul rääkis talle vastavasisulisest vestlusest Putiniga Tusk. «Tusk ütles mulle, et ta pidas seda (Putini sõnu) naljaks,» lisas Saakašvili.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles