USA ranniku lähistel leiti Teise maailmasõja aegsed laevavrakid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA riikliku ookeani- ja atmosfääriuuringute (NOAA) ameti avalikustatud fotol on näha USA kaubalaev Bluefields (ülemine) ja allveelaev U-576.
USA riikliku ookeani- ja atmosfääriuuringute (NOAA) ameti avalikustatud fotol on näha USA kaubalaev Bluefields (ülemine) ja allveelaev U-576. Foto: SCANPIX

Atlandi ookeanist USA Põhja-Carolina osariigi ranniku lähistelt leiti Teise maailmasõja ajal uputatud Saksa allveelaeva ja Ühendriikide kaubalaeva vrakid, teatasid ametiisikud teisipäeval.

Laevad sattusid vaenutegevusse Atlandi lahingu ajal 1942. aastal ning nende laevakerede asukoht oli seitsme aastakümne jooksul teadmata piirkonnas, mida tuntakse Atlandi ookeani surnuaia nime all.

USA riikliku ookeani- ja atmosfääriuuringute (NOAA) ameti osakond avastas kaks laevavrakki kaldast 48 kilomeetri kauguselt sügaval Atlandi ookeanis.

Saksa allveelaeva U-576 ning ameerika kaubalaeva Bluefields leidmine «pakub harukordse võimaluse heita pilk Teise maailmasõja ajaloolisele lahingule ning veealusele lahinguväljale», teatas NOAA.

Laevavrakid asusid teineteisest 240 jardi (219 meetri) kaugusel.

Saksa allveelaev ja USA kaubalaev sattusid lahingusse 1942. aasta 15. juulil, mil Virginia osariigist Norfolkist Florida osariiki teel olnud kaubalaevade konvoi sattus Saksa allveelaeva rünnaku alla.

«U-576 uputas Nicaragua lipu all sõitnud prahtija Bluefields ning tekitas veel kahele laevale tõsiseid kahjustusi,» seisis NOAA avalduses. «USA mereväe lennukid Kingfisher pommitasid vastuseks U-576t ning kaubalaev Unicoi avas allveelaeva pihta tekilt tule.» 

Mõlemad laevad uppusid minutite jooksul, Saksa allveelaevas läks põhja 45 meremeest.

Allveelaeva vrakki peetakse saksa meremeeste sõjahauaks ning seda kaitseb rahvusvaheline õigus. «Saksamaa ei ole huvitatud U-576 jäänuste tagasisaamisest ega osale üheski sellega seotud projektis,» teatas Saksa välisministeerium.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles