Kerry ja Steinmeier hoiatavad uue külma sõja eest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
John Kerry (paremal) ja Frank-Walter Steinmeier mööduvad Berliini müüri memoriaali juures Trabant-tüüpi Saksa DV autost.
John Kerry (paremal) ja Frank-Walter Steinmeier mööduvad Berliini müüri memoriaali juures Trabant-tüüpi Saksa DV autost. Foto: SCANPIX

USA välisminister John Kerry ja tema Saksa ametivend Frank-Walter Steinmeier hoiatasid täna Berliini müüri varemetel seistes Ida ja Lääne uute teravate lahkhelide eest Ukraina kriisi tõttu.

Välisministrid rõhutasid, et Lääs ei soovi vastasseisu Venemaaga, ja keelitasid Moskvat kiiresti Ukraina konflikti lahendamiseks sõlmitud kokkuleppeid täitma asuma.

Kerry ja Steinmeier kohtusid novembris saabuva Berliini müüri langemise 25. aastapäeva eel kooliõpilastega, kes on umbes sama vanad kui Kerry pärast Teist maailmasõda koos diplomaadist isaga kaheks jagatud Berliinis elades.

Kerry ajal ei olnud müüri veel ehitatud ja nii õnnestus tal 12-aastasena jalgrattaga linna Nõukogude tsooni sõita. Talle jäi meelde suur kontrast linna ida- ja lääneosa ning sealsete elanike vahel.

«Juba lapsena nägin ma erinevust, ma tundsin erinevust,» ütles Kerry ajakirjanikele, kui oli kohtunud koolilastega ja vestelnud naisega, kes oli põgenenud Ida-Saksamaalt Trabandiga Ungarisse.

«See hirmutas mind, nii et ma pöördusin üsna ruttu tagasi,» rääkis Kerry omaaegset rattasõitu meenutades. «See oli erinevus lootuse ja meeleheite, valguse ja pimeduse vahel. Seda oli märgata.»

USA välisminister avaldas lootust, et Ukraina kriis ei vii uue külma sõjani, ja rõhutas, et Lääne otsustav vastuseis Venemaa interventsioonile Ukrainas tugineb inimeste põhivabadustele.

«Need vabadused on ikka veel ohus liiga paljudes maailma piirkondades ja neid ähvardab oht isegi siin, Euroopas. Venemaa agressioon Ukrainas peab lõppema.»

«Me loodame, et Venemaa, kellega me ei otsi konflikti, kellega me teeksime palju meelsamini koostööd maailma probleemide lahendamiseks, saab aru, kui tõsiselt suhtub maailm katsetesse ühe riigi suveräänsuse ja iseseisvuse piiri ületada,» sõnas ta.

Saksamaa on olnud juhtiv Ukraina kriisile diplomaatilise lahenduse leidmises, kuid püüdnud samas Moskvat majandussanktsioonidega survestada. Kantsler Angela Merkel on selleks korduvalt president Vladimir Putiniga kõnelnud ja möödunud nädalal kohtus ta temaga Itaalias.

«Me teame, et see konflikt on veel küllalt plahvatusohtlik ning võib Euroopa rahuliku elukorralduse ohtu seada,» ütles Steinmeier. «Meie kohus on Euroopas uue eraldusjoone tekkimine ära hoida.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles