Olulised arvud Ukraina parlamendivalimistelt: keda rahvas toetab

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimispäeva eelõhtul aitasid vabatahtlikud linnu kampaaniamaterjalidest puhastada.
Valimispäeva eelõhtul aitasid vabatahtlikud linnu kampaaniamaterjalidest puhastada. Foto: SCANPIX

Täna kell 08:00 avati üle Ukraina valimisjaoskonnad, mis suletakse õhtul kell 20. (Kiiev ja Tallinn asuvad samas ajavööndis). Valimisi ei toimu ainult Venemaa annekteeritud Krimmis ja osades Donbassi asulates, mida kontrollivad separatistid.

Valimistest võtab osa 29 erakonda.

Vastavalt Ukraina seadustele tuleb 225 seadusandjat valida parteinimekirjade järgi ja 225 majoritaarsetes ringkondades. Arvestades, et hääletamist ei toimu Krimmi ja Sevastoopoli 12 ringkonnas ja Donbassi 15 ringkonnas, jääb 27 kohta ülemraadas esialgu täitmata.

Toetus parteidele

Sel nädalal korraldatud küsitluse kohaselt ületab parlamenti pääsemiseks vajaliku viieprotsendise lävendi kuus parteid.

Petro Porošenko Blok – 24 % (teistel andmetel kuni 30%)

Arseni Jatsenjuki ja Julia Tõmošenko Batkivštšõna 10,4 %

Rahvarinne 7,9 %

Oleh Ljaško Radikaalne Partei 7,4 %

Andrei Sadovõi juhitud Sõltumatud 5,3 %

Goršenini Instituudi sotsioloogi Ljudmilla Tšetvertuhhõna sõnul hääletaks 4,9 küsitletutest Opositsioonibloki ning neli protsenti Sergei Tigipko Tugeva Ukraina poolt. Svoboda poolt annaks hääle 3 protsenti ning Kommunistliku Erakonna poolt 2,1 protsenti. 1,7 protsenti hääletaks muude erakondade poolt ning 19 protsenti pole veel otsustanud, selgus küsitlusest, milles osales 2000 inimest.

Rahvas ootab uutelt seadusandjatelt reforme, mida aga pole läbi suudetud viia juba aastakümneid. Esimest korda pärast Nõukogude Liidu lagunemist ei pääse parlamenti tõenäoliselt kommunistid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles