Ukraina raadavalimised võitsid läänemeelsed ja rahvuslikud parteid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina sõdurid ühes Kiievi valimisjaoskonnas.
Ukraina sõdurid ühes Kiievi valimisjaoskonnas. Foto: SCANPIX

Läänemeelsed ja rahvuslikud parteid said pühapäeval Ukrainas peetud ennetähtaegsetel parlamendivalimistel kindla võidu, näitasid lävepakuküsitluste tulemused.

Ukraina presidendi Petro Porošenko Blokk ja peaminister Arseni Jatsenjuki Rahvarinne said 23 ja 21 protsenti häältest.

Kommunistid jäid esimest korda ülemraadast välja, suutmata koguda künnise ületamiseks vajalikku viit protsenti häältest, näitasid üleriigilise lävepakuküsitluse tulemused.

Andri Sadovõi juhitavad sõltumatud ehk Samopomõtš tuli kolmandaks ligi 14 protsendi häältega.

Kukutatud presidendi Viktor Janukovõtši Regioonide Parteiga seostatud Opositsiooniblokk sai ligi kaheksaprotsendise toetusega üllatavalt tugeva neljanda koha.

Oleg Ljaško Radikaalne Partei kogus kuus protsenti häältest ning sai viienda koha.

Endise peaministri Julia Tõmošenko rahvuslik Batkivštšõna pääses samuti parlamenti, erakonda toetas kuus protsenti valijatest. Nad edestasid napilt paremäärmuslikku Svobodat.

«Rohkem kui kolmveerand valijatest andis tugeva ja pöördumatu toetusele Ukraina teele Euroopasse,» märkis Porošenko pärast lävepakuküsitluste tulemustega tutvumist.

Presidendi internetiküljel ilmunud avalduses tänas president valijaid toetuse eest demokraatiale, reformidele, ukraina- ja euroopameelsusele.

«Enamus valijaid toetasid poliitilisi jõude, kes toetavad presidendi rahuplaani otsida poliitilist lahendust olukorrale Donbassis,» kirjutati teadaandes. Porošenko lisas, et alustab koalitsioonikõnelusi esmaspäeval. Presidendi sõnul on lõplikke valimistulemusi oodata kümne päeva jooksul ja see on piisav aeg läbirääkimistel kokkuleppele jõudmiseks. President kinnitas ühtlasi, et nimetab peaministri, keda moodustav koalitsioon soovitab.

«Esimest korda ajaloos pole parlamendis ukrainavastaseid jõudusid,» rõõmustas Kiievi linnapea Vitali Klitško.

Vastavalt Ukraina seadustele tuleb 225 seadusandjat valida parteinimekirjade järgi ja 225 majoritaarsetes ringkondades. Arvestades, et hääletamist ei toimunud Krimmi ja Sevastoopoli 12 ringkonnas ja Donbassi 15 ringkonnas, jääb 27 kohta ülemraadas esialgu täitmata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles