Eesti päritolu kräkker ei tunnistanud end suurpettuses süüdi

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ameerika Ühendriikidele välja antud Eesti päritolu kräkker Sergei Tsurikov ei tunnistanud end USA kohtus süüdi Royal Bank of Scotlandist (RBS) üheksa miljoni USA dollari (umbes 107 miljoni krooni) väljapetmises.


26-aastane Tsurikovi võib uudisteagentuuri AFP teatel oodata kuni 35-aastane vangistus ja 3,5 miljoni USA dollari (umbes 42 miljoni krooni) suurune trahv.

USA justiitsministeeriumi teatel õnnestus Tsurikovil koos kaaslastega 2008. aasta novembris murda sisse RBSi Ühendriikides baseeruvale WorldPay leheküljele, mis haldab deebetkaarte, millele erinevad firmad kannavad oma töötajate palgad.

Tsurikov ja tema kaaslased tõstsid arvelimiite ning lasksid 12 tunni jooksul oma inimestel erinevates riikides – USAs, Venemaal, Ukrainas, Eestis, Itaalias, Hongkongis, Jaapanis ja Kanadas – võltskaartidega välja võtta üheksa miljonit dollarit. Väljavõtjad said endale 30-50 protsenti neist summadest, ülejäänu läks pettuse korraldajate kätte.

USA advokaat Sally Yates iseloomustas toimunut AFP-le kui tõenäoliselt kõigi aegade kõige keerukamat ja paremini organiseeritud arvutipettust. «Koostöös korrakaitsejõududega üle maailma, eriti Eestist, on meile nüüd Atlantasse välja antud üks selle jõugu liidritest,» ütles ta.

Lisaks Tsurikovile on sama süüdistus esitatud veel seitsmele inimesele. Nad on pärit Eestist, Moldovast ja Venemaalt ning nende vanus jääb 30 ja 35 aasta vahele.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles