Araabiamaade toetus Obamale on järsult kukkunud

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama
Barack Obama Foto: SCANPIX

Ameerika Ühendriikide presidendi Barack Obama populaarsus Araabiamaades on võrreldes möödunud aasta juuniga, kui ta pidas Kairos oma lepituskõne, dramaatiliselt langenud, kirjutab ajaleht Irish Times.


Demokraatliku parteiga seostatava mõttekoja Brookings Institution korraldatud küsitluse kohaselt näeb Obamat negatiivses valguses rohkem kui 60 protsenti kuues Araabia riigis küsitletud inimestest. Vaid 20 protsendi silmis seisab ta jätkuvalt positiivses valguses. 2009. aasta aprillis ja mais läbi viidud küsitluse kohaselt nägi Obamat positiivses valguses 45 protsenti sama piirkonna elanikkonnast.

Teine suur muutus paistis sama uuringu järgi välja Araabia riikide elanikkonna suhtumises Iraani tuumaprogrammi. Kui mullu pidas seda, et Iraan saab endale tuumarelva, positiivseks 29 ja negatiivseks protsenti küsitletuist, siis tänavu arvab 57 protsenti küsitletuist, et see oleks positiivne.

Uuringu korraldajad nimetasid üllatavaks seda, et küsitletute arvamust ei mõjutanud märkimisväärselt ei Afganistani sõda ega Ühendriikide suhtumine islamisse. Põhilise pettumuse valmistajana mainiti hoopiski suutmatust tuua häid arenguid Iisraeli-Palestiina suhetesse ning Obama tegevust Iraagis, kus ta on USA sõjalist panust järsult vähendanud.

Küsitlus viidi läbi Egiptuses, Jordaanias, Liibanonis, Marokos, Saudi Araabias ja Araabia Ühendemiraatides. Kõiki neid riike peetakse USA mõõdukateks liitlasteks. Uuring toimus 29. juunist 20. juulini ning selle käigus intervjueeriti 3976 inimest.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles