Ukraina ja Venemaa täna gaasitarne küsimuses kokkuleppele ei saanud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Petro Porošenko ja Vladimir Putin
Petro Porošenko ja Vladimir Putin Foto: KEVIN LAMARQUE/REUTERS

Ukraina ja Venemaa jätkavad kolmapäeval Brüsselis Euroopa Liidu vahendusel kõnelusi, et saavutada enne talve mitme kuu eest katkestatud tarnete jätkamine.

Euroopa Komisjoni energiavolinik Günther Oettinger ütles enne kõneluste algust ajakirjanikele, et läbirääkijate ühiseks eesmärgiks on «ajutine lahendus», mis tagaks eeloleval külmal ajal gaasiga varustatuse.

Ta jättis vastamata ajakirjanike küsimusele, kas Euroopa Liit on valmis aitama Ukrainal gaasivõlga tasuda ja Vene gaasi eest maksta.

Kohtumine algas EK ja Ukraina kahepoolsete kõnelustega, pärast seda kohtub komisjon Vene delegatsiooniga ja seejärel kogunetakse kolmepoolsetele läbirääkimistele.

«Täna on meie järgmine ja loodetavasti viimane kolmepoolne kohtumine,» sõnas ta. Eelmise nädala kohtumine lõppes tulemusteta.

Oettingeri sõnul on kõnelustel kolm peateemat: gaasi hind, Ukrainale antav abi gaasi eest tasumiseks ja poolte kokkulepe talvepaketi üle.

Venemaa katkestas juuni keskel Ukrainale gaasi tarnimise ning nõudis, et Kiievi uus läänemeelne valitsus tasuks uute tarnete eest ette ja kõrgemat hinda ning maksaks ära võla, mis Moskva väitel ulatub 5,3 miljardi dollarini (4,1 miljardi eurot).

Gaasitarnete katkemine teeb talve lähenedes muret Euroopale, kes saab ligi kolmandiku oma gaasist Venemaalt ja sellest poole Ukraina kaudu.

Lootused kokkuleppe saavutamiseks kasvasid üleeelmisel nädalal, kui Ukraina president Petro Porošenko ja Vene riigipea Vladimir Putin jõudsid tippkohtumisel EL-iga Milanos esialgsele kokkuleppele.

Oettinger kohtus Brüsselis Ukraina energiaministri Juri Prodani ja gaasifirma Naftogaz juhiga. Ees seisab jutuajamine Vene energiaministri Aleksander Novaki ja Gazpromi juhiga.

«Meie ühine eesmärk on leida ajutine lahendus, jõuda talvepaketini..., lahendada oma varustusturvalisus.»

Ta tunnistas, et kokkuleppeni jõudmisel on veel mitu takistust, seal hulgas Ukraina tasumata arved ja ettemaks uute gaasikoguste eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles