Kaitseväelased harjutavad taanlastega Läti kaitsmist

Raul Sulbi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taani pioneer Kevadtormil.
Taani pioneer Kevadtormil. Foto: Kaitsevägi

1. jalaväebrigaadi staabi kaitseväelased osalevad täna alanud rahvusvahelisel kaardiõppusel Red Knight 2014 Lätis, kus koos Leedu ja Läti liitlastega harjutatakse sõjalise operatsiooni läbiviimist Taani diviisi koosseisus.

«Red Knighti puhul on oluline rõhutada, et lisaks sõjategevusele pööratakse suurt tähelepanu tsiviilelanike muredele ja nende lahendamisele,» ütles 1. jalaväebrigaadi ülem kolonelleitnant Aron Kalmus kaitseväe peastaabi pressiesindaja sõnul. «Taani diviisi õppetsükkel võimaldab Balti riikide jalaväebrigaadide staapidel harjutada nii omavahelist koostööd kui toimimist suurema üksuse ehk diviisi koosseisus.»

Täna alanud ja järgmise nädala reedel lõppeva õppuse stsenaariumi järgi ründab Lätit fiktiivne NATO-vaenulik riik Botnia, kelle rünnakuid hakkavad NATO aluslepingu viienda artikli käivitumisel tõrjuma Taani diviisi kuuluvad üksused ehk kaks brigaadi Taanist ja kolm Eestist, Lätist ja Leedust.  

Red Knightile eelnes tänavu aprillis Taanis peetud õppus Yellow Knight, kus Botnia agressiooni ohvriks oli Eesti. Toona keskendus kaardiharjutus Tallinna vabastamisele vaenulikest vägedest.

1.jalaväebrigaad on seotud Taani diviisiga alates 2009. aasta augustist. Tegemist on väljaõppealase koostööga, mille tulemusel on riikide staabid ja üksused suutelised osalema ühisoperatsioonidel. Taani diviis on Taani maaväe suurim väekoondis ning üks neljast NATO kirdekorpusesse kuuluvast diviisist. Lisaks 1. jalaväebrigaadile on Taani disviisiga seotud ka Leedu ja Läti jalaväebrigaadid.

1. jalaväebrigaad on kaitseväe peamine manööverüksus, kuhu kuulub enamik ajateenistuse jooksul väljaõpetatavatest üksustest. Brigaadi koosseisu kuulub ka elukutselistest kaitseväelastest koosnev Scoutspataljon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles