CNNi ajakirjanik kohtus Süürias vangistatud Islamiriigi võitlejatega

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islamiriigi pühasõdalased.
Islamiriigi pühasõdalased. Foto: SCANPIX

USA uudistekanali CNN ajakirjanikul õnnestus Süürias kohtuda seal vangistatud sunniitliku äärmusrühmituse Islamiriik võitlejatega.

Mitmed ekspühasõdalased tunnistasid ajakirjanikule, et nad sunniti selle grupeeringuga liituma sunniviisiliselt.

Islamiriik on vallutanud Süürias ja Iraagis suuri alasid ning röövinud ja hukanud mitmeid lääneriikide kodanikke ning «valeusulisi».

CNNi ajakirjanik Ivan Watson oli üks neist, kes sai loa minna Süüria põhjaosas asuvasse vanglasse, kus hoitakse tabatud pühasõdalasi. Vangla asub kurdide alal.

Watsoni sõnul toodi vangid tema juurde silmad kinni seotuna. Kuigi ta sai vangidega vestelda, ei saanud ta tutvuda nende elutingimuste ega kongidega.

Ajakirjaniku sõnul pidi ta valvuritelt paluma vangide silmadelt kate eemaldada.

Ameeriklase jutu järgi olid paar vangi üllatunud kui nad nägid enda ees välismaalast. Üks vangidest aga värises ruumi tuues, kuna kartis, et ta viiakse kas piinamisele või mahalaskmisele.

Süüria päritolu Suleiman sõnas Watsonile, et ta sunniti Islamiriigiga liituma, muidu oleks ta perekond tapetud. Ta osales ka kurdide vastases pommirünnakus, milles ta kaotas vennapoja.

Rünnakus osalemise eest sai ta tasuks 3600 dollarit.

«Pühasõdalased ütlevad, et nad võitlevad islami ja õigluse eest, tegelikult on see vale. Nad kasutavad meie vaesust ja meid ära,» lausus Suleiman.

Vangivalvurid tõid USA ajakirjaniku ette ka väga noore mehe, kes ütles, et ta nimi on Kareem ja ta on 19-aastane.

Noormees sõnas, et ta võitles koos pühasõdalastega pool aastat ja sai tasuks 2000 dollarit.

Kareem näitas ajakirjanikule oma kehal olevaid vigastusi.

Noormehe sõnul uimastavad Islamiriigi juhid värvatuid.

«Nad sundisid meid tablette võtma, mis tekitasid hallutsinatsioone. Muutusime uimaseks, kuid mitte nii uimaseks, et me ei oleks suutnud võidelda. Sellises seisundis ei huvita, kas elad või sured,» teatas Kareem.

Kareem jätkas, et temaga koos võitles paljudest riikidest pärit värvatuid. Nendega aga olevat olnud raske suhelda, kuna enamik neist ei osanud ühtegi teist keelt peale oma emakeele.

Kareemi andmetel kasutab Islamiriik oma seisukohtade edastamiseks välismaalaste kui kohalike elanike röövimist ja hukkamist.

«Need, kes tunduvad Islamiriigi jaoks kahtlased ja kes ei allu nende reeglitele, hukatakse. See kehtib ka naiste kohta, kes püüavad märkamatuks jääda,» selgitas noormees.

Watsoni kohtus ka Jaberiga, kes on endine õpetaja ja kahe lapse isa. Ta tunnistas, et osales kurdide vastases autopommirünnakus.

Jaberi arvates hukkaks id Islamiriigi võitlejad ka Watsoni kui ta nende kätte satuks.

«Islamiriik kasutab erinevaid piinamistaktikaid ja ähvardamist. Nad ei pruugi kohe hukata, vaid võivad kas käe või jala ära lõigata. Nad ei tegele halastussurmaga üks kuul pähe,» Kirjeldas Jaber.

Watsoni arvates ei saa Süürias vangistatud Islamiriigi võitlejad tegelikust olukorrast aru. Ta tõi näite Suleimani kohta, kes oli üllatunud kuuldes, et lääneriigid teevad Kobanes Islamiriigi vastu õhurünnakuid.

Kõik vangistatud olid veendunud, et Islamiriigiga liitumine oli viga ning nad paluvad selle eest andeks.

Süüria kurdidest vangivalvurid on aga veendunud, et kui need mehed vabastada, siis lähevad nad Islamiriigi juurde tagasi ja jätkavad võitlust.

CNNi ajakirjanik rõhutas, et ta ei saa vangide poolt talle räägitut tõendada ega ümber lükata. Võimalik, et vangidele on antud käsk rääkida meediale vaid teatud viisil ja teatud asjadest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles