Ansip: Urmas Paet saaks Brüsselis Eestile palju kasulikum olla

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip
Andrus Ansip Foto: SCANPIX

Eesti endine peaminister ja peatne Euroopa Komisjoni ühtse digitaalturu valdkonna asepresident Andrus Ansip kinnitas täna õhtul Postimehele, et tema sooviks enda asemel Euroopa Parlamendis näha jätkuvalt välisminister Urmas Paeti. Põhjendust, et koju jääda tuleb keerulise julgeolekuolukorra tõttu, ei pea ta pädevaks.

«Mina olen oma arvamuse öelnud ja mina oma arvamuse juurde ka jään. Ma arvan, et inimene, kes on rahvalt saanud mandaadi, peab seda mandaati ka kasutama,» vastas Ansip küsimusele, kuidas ta kommenteeriks Paeti sel nädalal tehtud otsust europarlamenti mitte minna.

«Jutt sellest, et rahvusvaheliselt keeruline olukord tingib tema koju jäämise, minu jaoks mõistetav ei ole, selles on mingi annus Europarlamendi võimaluste alahindamist,» leidis Ansip.  

«Minu jaoks kõlaks see umbes samamoodi, et kuna olukord on keeruline ja komplitseeritud, ei taha ma teha rohkem, vaid piirdun piskuga kodus. Ma ei taha nüüd kedagi intrigeerida ja liialt oma tahet peale suruda, see on inimese enda otsus,» lisas ta. 

Ansip nentis, et tema ei saa küll öelda, kas praegu on veel võimalik, et välisminister otsustab ümber ja kavatseb siiski Brüsselisse minna, ent rõhutas taas, et rahvalt saadud mandaati peaks kasutama. Samuti leidis ta, et Brüsselit ei tohiks alahinnata.

Ansipi sõnul ei ole Euroopa parlament koht, kuhu inimesi saadetakse lihtsalt vanaduspõlve veetma või kus inimesed ära kaovad. «See, kes tahab tööd teha, sellest ka Euroopa tasemel tegija saab,» kinnitas ta. Paet oleks Ansipi sõnul kindlasti selline poliitik, kes Brüsselis läbi lööks ja kelle hääl kõlaks seal palju tugevamalt kui kodus.

«Ma arvan, et Eesti heaks saaks ta Euroopa Parlamendis teha ära rohkem kui kodus,» rääkis ta.

«Ma olen seda meelt, et Igor Gräzin pälviks siin ka väga paljude inimeste toetuse, kuna maailmavaateline mitmekülgsus on siin märksa mitmekesisem, kui ta meil Eesti parlamendis on,» rääkis Ansip. Ta rõhutas, et ei leia, et Gräzin Euroopas hakkama ei saaks, lihtsalt tema mandaat ei ole nii tugev. 

Lõpetuseks kinnitas Ansip siiski, et tema arvamus Paetist parlamendikohast loobumise tõttu ei muutu.

Paet teatas esmaspäeval, et loobub kohast Euroopa Parlamendis. «Arvestades pingelist olukorda Euroopas ja Euroopa vahetus naabruses, siis pean praegu õigemaks jätkata Eesti huvide kaitsmist välisministrina ning loobun Euroopa Parlamenti minekust,» ütles Paet.

Suvistel eurovalimistel Reformierakonna nimekirjas kandideerinud, rekordilised 45 037 häält kogunud ja Euroopa Parlamenti valitud Ansip saab Euroopa Komisjoni ühtse digitaalturu valdkonna asepresidendiks. Eelmisel nädalal sai komisjoni uus koosseis Euroopa Parlamendi heakskiidu.

Esimesena oli Ansipi asemel Euroopa Parlamenti mineku võimalus välisminister Paetil, kes sai mais toimunud valimistel 8655 häält.

Paeti loobumine annab koha Euroopa Parlamendis riigikogu liikmele Igor Gräzinile, kes on ka juba kinnitanud, et võtab koha vastu. Gräzin kogus suvistel eurovalimistel 975 häält.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles