Cheopsi püramiidi saadetakse robot

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saladuslik Cheopsi püramiid
Saladuslik Cheopsi püramiid Foto: SCANPIX

Leeds’i Ülikooli teadlased plaanivad saata Cheopsi püramiidi roboti, millega saada vastused tuhandeid aastaid inimkonda paelunud küsimustele.

Cheopsi püramiid on ainsana seitsmest klassikalisest maailmaimest säilinud. Selle keskel asuvad kaks ruumi – kuninga ja kuninganna kamber. Kuninga kambri kohal on kaks šahti 45 kraadi all, mis on usutavasti ehitatud vaarao hinge kehast lahkumiseks. Kuninganna kambrist suunduvad samuti kaks šahti, aga need ei vii püramiidi välisküljeni, vahendab The Independent.

Need kaks šahti ongi tekitanud senist salapära, kuna keegi ei tea, milleks need ehitatud on. 1992. aastal saadeti sinna kaamera, mis avastas, et käik lõpeb kuuekümne meetri kaugusel kahe koputiga ukse juures. Kümme aastat hiljem avastati selle ukse tagant teinegi uks.

Nüüd üritavad Leeds’i ülikooli tehnikud ehitada robotit, mis loodetavasti jõuab šahti lõpuni ning avab uste taga peituva saladuse.

Robert Richardson lubas, et nad ei lõpeta oma ekspeditsiooni enne, kui nad on teada saanud, mis uste taga asub.

«Me oleme selle projekti kallal töötanud viis aastat. Me ehitame praegu robotit ning loodame selle aasta lõpuks juba püramiidi saata,» lubas Richardson.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles