Türgis algas kordusprotsess 236 süüdimõistetud sõjaväelase üle

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtuhoone Silivris, kus sõjaväelased esialgu süüdi mõisteti.
Kohtuhoone Silivris, kus sõjaväelased esialgu süüdi mõisteti. Foto: STR/AFP

Istanbuli kohus alustas täna kordusprotsessi 236 sõjaväelase üle, kes mõisteti süüdi vandenõus Türgi islamistlike juurtega võimuerakonna Õigluse ja Arengu Partei (AKP) valitsuse kukutamiseks, edastas Raadio Vaba Euroopa.

Kordusprotsess algas 3. novembril pärast Türgi konstitutsioonikohtu otsust tühistada kahtlustatavate suhtes juunis langetatud esialgsed süüdimõistvad kohtuotsused. Kohus põhjendas otsust sellega, et rikuti kohtualuste õigust õiglasele kohtupidamisele.

2012. aastal mõisteti üle 300 eru- ja tegevsõjaväelase riigipöördekatses süüdi ning neile määrati karistused kuni 20 aastat vangistust. Nad mõisteti süüdi toonase peaministri Recep Tayyip Erdoğani valitsuse kukutamise katses.

Kohtu hinnangul oli sõjaväeõppus Balyoz salajane valitsuse kukutamise vandenõu. Teiste seas mõisteti süüdi armeekindral Çetin Doğan ning õhujõudude ja mereväe staabiülemad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles