Uurijad imestavad: kuidas sai Virgin Galacticu kosmosealuse piloot ellu jääda?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SpaceShipTwo jäänused Mojave kõrbes
SpaceShipTwo jäänused Mojave kõrbes Foto: SCANPIX

Möödunud reedel leidis aset õnnetus firma Virgin Galactic kosmoseturismiks mõeldud alusega SpaceShipTwo, mille kanderakett plahvatas ning alus selle tõttu alla kukkus.

Uurijatele pakub erilist huvi see, kuidas kahel pardal olnud piloodist ühel eluga pääseda õnnestus, edastab väljaanne Nationa Post.

SpaceShipTwo katselend toimus 31. oktoobril USAs Californias Mojave kõrbe kohal.

Nüüd püüavad õnnetuse uurijad teha kindlaks, kuidas piloot Pete Siebold 15 kilomeetri kõrguselt kukkudes ellu jääda sai. Tal ei olnud hapnikumaski ega kaitseülikonda.

Õnnetuses sai Siebold raskelt vigastada.

Uurijad esitasid küsimuse, kuidas Siebold pääses välja kiiresti liikunud kosmosealuse piloodikabiinist. Allakukkumises ellu jäänud piloot ei ole veel uurijatega vestelnud.

SpaceShipTwo testimisega seotud isikud sõnasid varem väljaandele The Washington Post, et nende andmetel võis pääsenu kasutada langevarju ja katapultistet.

USA transporditurvalisuse ameti juhi Christopher Harti andmetel võis õnnetuse põhjuseks olla, et kosmosealuse sabaosas asunud stabilisaatortiivad avati liiga vara.

Lennundusasjatundjate sõnul ei ole veel täpselt teada, kas õnnetuse põhjustasid stabilisaatortiivad, mehaaniline viga, pilootide tegevus või disainivead.

Harti kinnitusel võtab põhjuste uurimine aega kuid.

Virgin Galacticu projekt nägi ette kosmoseturistide viimise 100 kilomeetri kõrgusele. Üle 800 inimese on broneerinud 250 000 dollarit (200 000 eurot) maksva reisi.

Lennundus- ja kosmoseekspertide arvates võivad nüüdse õnnetuse tõttu need reisid aastaid edasi lükkuda.

Virgin  Glacticu juht Richard Branson kinnitas, et õnnetusjuhtumit uuritakse põhjalikult.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles