Presidendi labane keelekasutus tekitas Tšehhis piinlikkust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tšehhi president Miloš Zeman (keskel).
Tšehhi president Miloš Zeman (keskel). Foto: SCANPIX

Tšehhi president Miloš Zeman peaks eeldatavalt esindama oma kodumaad, kuid nüüd on selle asemel põhjustanud palju piinlikkust, kirjutab The Washington Post.

Ta andis pühapäeval raadiole intervjuus, mis oli pikitud täis vandesõnu, neist osa olid inglise keeles.    

Ta rääkis ka Vene punkansamblist Pussy Riot, mis on protesteerinud Vladimir Putini poliitika vastu, kasutas ta sõnu «f****d up» ja «s****». «Kas Sa tead, mida p**** inglise keeles tähendab?» uuris ta intervjueerijalt.

Ta püüdis bändi nime tõlkida tšehhi keelde, kasutades selleks jõhkraid ja vulgaarseid sõnu, põhjustades teravat kriitikat.

Nende seas, kes riigipea käitumise karmilt hukka mõistsid, oli ka peaminister Bohuslav Sobotka. «Riigipea ei tohiks nii rääkida, kuna see hävitab presidendiameti reputatsiooni, annab halba eeskuju ning ei tee midagi head meie mainele välismaal.»      

Tšehhi riikliku meedia nö valvekoer sai sadu kaebusi intervjuud kuulanud inimestelt.

Tavatu sõnakasutus on põhjustanud pahameelt ja spekulatsioone käitumise tagamaade üle. Tema rumalad eksimused on sattunud pealkirjadesse varemgi. Hiljutise Hiina-visiidi ajal ütles president, et Taiwan on Hiina osa, mis on aga teravas vastuolus enamike Euroopa Liidu liikmesriikide ametliku seisukohaga.  

Sel aastal varem kasutas ta tsitaati, kutsudes moslemeid üles juute tapma, kuid palus kohe pärast seda vabandust.  

Lisaks labasele sõnakasutusele teatakse Zemani ka kui alkoholi liigtarbijat. Vaid mõni aeg pärast presidendiks valimist eelmisel aastal käitus ta nii, et tema kainus sattus kahtluse alla. President süüdistas juhtunus grippi, mitte alkoholi.

Intsident saab jälgida Youtube’i vahendusel.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles