Soome lapsevanemad soovivad koolidesse õpetajatele appi minna

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanemate hinnangul aitaks vabatahtlik lapsevanem-abiline õpetaja töökoormust vähendada.
Vanemate hinnangul aitaks vabatahtlik lapsevanem-abiline õpetaja töökoormust vähendada. Foto: SCANPIX

Soome Lastevanemate Liit tegi õpetajate ametiühingule ettepaneku, mille kohaselt lapsevanemad võiksid koolides tundide ajal kohal viibida õpetajate abiliste ning vahetundidel korrapidajatena. Lastevanemate liidu hinnangul vähendaks see õpetajate töökoormust koolides.

«Koolide uksed peaksid ka lastevanematele lahti olema. Meie eesmärk on õpetajaid nende töös toetada. Kool peab muutuma ühise kasvatuse kohaks,» ütles telejaamale MTV3 lastevanemate liidu tegevjuht Tuomas Kurttila.

Soome Õpetajate Ametiühing OAJ pole ettepanekust siiski vaimustatud.

«Õpilaste käitumine koolis peaks olema hea ilma vanemate juures viibimisetagi. Küsimus on ka vastutuses. Kuidas näiteks jagada vastutust, kui koolis peaks lapsevanema kohal olles mõni õnnetus juhtuma,» küsis OAJ  esimees Olli Luukkainen.

Luukkaist paneb muretsema ühiskonna üha suurenev paine õpetaja kui indiviidi suhtes, mis ilmneb kas või üha sagenevates kaebustes õpetajate tegevuse üle. Vanemad sekkuvad tema sõnul üha innukamalt õpetajate töösse, ametliku tasandini välja.

«Meile tuleb väga palju signaale selle kohta, mida õpetaja võib teha ja mida mitte. Kodu ja kooli vaheline piir pole veel kõikidele vanematele selge. Loodan, et maailm muutub selles suunas, et probleemid lahendatakse esmalt ametnike poolt, ametlikul tasandil,» ütles Lukkainen.

Nii Soome Lastevanemate Liidu kui ka õpetajate ametiühing loodavad, et diskussioon selles küsimuses jätkub. Enamikus Soome põhikoolides algab õppetöö järgmisel nädalal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles