Liibüa lahingutes on kolme nädalaga hukkunud ligi 400 inimest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valitsusvägede poolel võitlev sõdur Benghazis.
Valitsusvägede poolel võitlev sõdur Benghazis. Foto: SCANPIX

Liibüa valitud valitsusele lojaalsete võitlejate ja piirkondlike maavägede lahingutes on viimase kolme nädala jooksul kogu riigis tapetud ligi 400 inimest, teatasid täna meditsiini- ja sõjaväeametnikud.

Rängim vägiavallakeeris pärast kauaaegse diktaatori Muammar Gaddafi kukutamist 2011. aastal on lõhestanud riigi ja tõrjunud rahvusvaheliselt tunnustatud Abdullah al-Thani valitsuse riigi idaossa Tobruki linna.

Pealinnas Tripolis aga on kokku pandud islamistide juhitav paralleelvalitsus.

Pealinnast lõunas mägedes asuvas Kikla linnas on Tripoli mässulisi toetavad kohalikud relvastatud noored pidanud ägedaid lahinguid valitsusmeelsete sissidega, kes põhiliselt on pärit riigi lääneosast Zintani linnast.

Poolte andmeil on Kikla kokkupõrgetes saanud surma vähemalt 140 inimest ja haavata enam kui 300. Tuhanded inimesed on jäänud kodutuks.

Liibüa idaosas Benghazis on valitsusele lojaalsed jõud, seal hulgas endise kindrali Khalifa Hifter juhitavad võitlejad pidanud oktoobri keskpaigast alates lahinguid radikaalsete islamistidega, teiste seas Ansar al-Shariah'ga, mida süüdistatakse 2012. aasta verises rünnakus USA diplomaatiliselel missioonile.

Meditsiiniametnike sõnul on Benghazi lahingutes 15. oktoobrist saadik tapetud 252 inimest. Verevalamine on elu ülestõusu hälliks olnud Benghazis sisuliselt halvanud.

Isehakanud valitsuse peaminister Omar al-Hassi kutsus riigis vägivallalaine peatamiseks üles uutele valimistele

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles