USAs puhkes bin Ladeni tapja isiku üle vaidlus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine USA eriväelane Robert O'Neill on üks neist, kes väidab, et tappis Osama bin Ladeni.
Endine USA eriväelane Robert O'Neill on üks neist, kes väidab, et tappis Osama bin Ladeni. Foto: SCANPIX

USAs on puhkenud avalik vaidlus selle üle, kes ikkagi USA eriväelastest rohkem kolme aasta eest Pakistanis Osama bin Ladeni tappis.

USA merejalaväe eriüksusesse Navy SEAL kuulunud 38-aastane Robert O'Neill sõnas väljaandele Washington Post antud intervjuus, et tema tulistas surmava lasu. See aga on vastuolus teise endise eriüksuslase Matt Bissonette sõnadega, kes väitis 2012. aastal avaldatud raamatus, et hoopis tema tappis bin Ladeni, kirjutab BBC.

Terroriorganisatsiooni al-Qaeda liider tapeti 2011. aastal Abbottabadis USA reidi käigus. Navy SEALi liikmed peavad üldjuhul kuuletuma vaikimisnõudele, mis keelab neil avalikult oma tegudest kõnelemast.  

2012. aastal erru läinud O'Neill on varem anonüümselt oma loo ära rääkinud ajakirjale Esquire. USA telekanal Fox News pidi sel kuul näidatavas erisaates ta isiku paljastama, kuid teated intervjuu kohta ajasid teised endised eriüksuslased raevu.

Endiste eriväelaste käigus hoitav veebileht otsustas seepeale mehe nime enne saadet avalikustada, protestides sel moel ilmselt O'Neilli otsuse vastu au tapmise eest endale saada.

Bin Ladeni maja Pakistanis, kus ta tapeti. Foto: Reuters/SCANPIX
Bin Ladeni maja Pakistanis, kus ta tapeti. Foto: Reuters/SCANPIX Foto: STRINGER/REUTERS

Raamatus «No Easy Day» väidab aga Bissonnette, et just tema tappis bin Ladeni. Eile NBC Newsile antud intervjuus ei seadnud ta otsesõnu O'Neill sõnu kahtluse alla, kuid sõnas, et kaks eri inimest räägivad kaht eri lugu kahel eri põhjusel.

«Mida iganes ta ütleb, mina end sellesse segada ei soovi,» lisas Bissonnette. Mees on oma raamatu tõttu USA võimude algatatud uurimise all, kes tahavad selgeks teha, kas bin Ladeni tapmist kirjeldavas raamatus avaldab Bissonnette ka salastatud informatsiooni.

Kes ikkagi bin Ladeni tappis, võib veel aastateks teadmata jääda, sest USA võimud ei kavatse selle kohta lähiajal infot anda.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles