Austria laboratooriumist lekkinud plutoonium keskkonda ei saastanud

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liikumise Greenpeace aktivistid tuumaenergiavastasel meeleavaldusel.
Liikumise Greenpeace aktivistid tuumaenergiavastasel meeleavaldusel. Foto: AP / Scanpix

Austria pealinna Viini lähedal asuvas laboratooriumis lekkis väikeses koguses radioaktiivset plutooniumit, mis ÜRO Rahvusvahelise Aatomienergia Agentuuri (IAEA) kinnitusel keskkonda ei kahjustanud.


Augusti alguses teatas IAEA, et agentuuri Viini lähedal asuvas Seibesdorfi laboratooriumis lekkis plutooniumit, vahendas Reuters.

Ametliku juurdluse tulemusena tuvastati, et ühes pudelis tekkis ülerõhk, mistõttu plutoonium lekkis hoiuruumi.

Intsident leidis aset öösel, kui ükski töötaja laboratooriumis ei viibinud, kuid radioaktiivsest lekkest andis automaatselt märku õhuseiresüsteem.

IAEA ekspertide tehtud avalduses märgiti, et võetud pinnase- ja õhusaasteproovid ei täheldanud piirkonnas radioaktiivsuse tõusu.

Austria meedia kritiseeris teravalt 1970. aastal ehitatud laboratooriumi seisukorda.

Ka IAEA juht Mohamed El Baradei ütles 2007. aasta novembris, et laboratoorium ei vasta ÜRO ohutusnõuetele ja kutsus liikmesriike üles andma 27,2 miljonit eurot (425 miljonit Eesti krooni) selle moderniseerimiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles