Juncker jäi vahele vanade pattudega

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker Foto: AFP/SCANPIX

Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker kisti maksuparadiiside debati keeristesse, kui Washingtonis baseeruv uurivate ajakirjanike ühendus avaldas tuhandeid salajasi dokumente selle kohta, kuidas Luksemburg – riik mida Juncker ligi 20 aastat juhtis – firmadel maksudest kõrvale hiilida aitas.

Dokumendid, mille ICIJ (International Consortium of Investigative Journalists) avalikustas, näitavad, kuidas sajad suurfirmad nagu PepsiCo Inc., FedEx Corp. ja Amazom.com Luksemburgis asuvate tütarfirmade kaudu kasumeid liigutasid, vältides miljardite väärtuses makse teistes jurisdiktsioonides.

Paljastused leidsid aset vähem kui nädal pärast seda, kui Juncker Euroopa Komisjoni presidendina ametisse astus, kirjutab Wall Street Journal.

Kõik dokumentides kirjeldatud maksutehingud, mis kestsid kuni aastani 2010, said võimalikuks Junckeri ametiajal Luksemburgi liidrina.

Juncker tegutses Luksemburgi valitsuses rahandus- ja peaministrina kokku ligi 20 aastat. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles