Teadlased soovivad luua mõrtsukhaide andmebaasi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõrtsukhai
Mõrtsukhai Foto: SCANPIX

Rahvusvaheliste teadlaste rühm plaanib luua uut arvutisüsteemi, kuhu on kantud kõik maailma ookeanites ujuvad mõrtsukhaid.

Süsteemi andmestiku loomiseks tuleb igalt hailt võtta sarnaselt inimeste sõrmejälgedele nende seljauimelt pilt. Selle andmepanga abil saaksid nii turistid kui ka kalamehed internetist haide kohta infot. Samas võimaldab see teadlastel haisid jälgida ning teada saada senitundmatuid andmeid nende eluviisi kohta, vahendab Telegraph.

Bristoli ülikooli teadlased loovad praegu spetsiaalset tarkvara, millega oma erilist plaani ellu viia ning mis aitaks haisid kiiresti tuvastada sarnaselt inimeste sõrmejälje proovidele.

Mõrtsukhaide fondi asutaja ja juhataja Šveitsi merebioloog Michael Scholl on viimase 10 aasta jooksul pildistanud üle 1500 mõrtsukhai. Ta on oma detailsete salvestustega pannud iga hai pildi kokku seljauime pildiga ning loonud seni suurima andmestiku haide kohta.

Mitmed teised teadlased üle kogu maailma on toiminud samamoodi ning nüüd loodetakse kogu andmestik kokku ühte süsteemi sisestada.

«Probleemiks on see, et meil on ainult umbes kümme inimest, kes pidevalt mõrtsukhaidega tegeleb. Kui meil oleks süsteem, mida saaks iga inimene internetis vaadata, tähendaks see, et meile lisanduks veel tuhandeid potentsiaalseid andmekogujaid,» ütles Scholl.

«Ma olen elanud Lõuna-Aafrikas juba mitmeid aastaid ning seal on palju turiste, kes tulevad just neid haisid vaatama. Seega oleks väga huvitav, kui inimene saab enda tehtud pildi järgi leida andmebaasist infot selle sama hai tegevuse kohta,» on teadlane vaimustuses.

Teadlased loodavad süsteemi paari aasta jooksul valmis saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles