Merkel: Berliini müüri saatus tõestab unistuste täitumise võimalikkust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa kantsler Angela Merkel pidas Berliini müüri langemise 25 aastapäeva näituse avamisel kõne. Tema selja taga paistab hiigelsuur reproduktsioon novembrist 1989.
Saksa kantsler Angela Merkel pidas Berliini müüri langemise 25 aastapäeva näituse avamisel kõne. Tema selja taga paistab hiigelsuur reproduktsioon novembrist 1989. Foto: SCANPIX

Saksa kantsler Angela Merkel ülistas täna Berliini müüri langemise 25. aastapäeva tseremoonial vapraid inimesi, kelle rahumeelne tegevus viis müüri langemiseni, nimetades toimunut tõestuseks unistuste täitumise võimalikkusest.

Kommunistlikul Ida-Saksamaal üles kasvanud Merkel esines kõnega 138 Berliini müüri ületamise katsel hukkunud inimese auks püstitatud memoriaali juures.

«Berliini müür - riigivõimu kuritarvituste betooni valatud sümbol, viis miljonid inimesed talutava piirile ja liiga paljud sellest kaugemale,» lausus kantsler. «See murdis nad,» lisas ta.

«Sestap pole põhjust imestada, et piiri avanedes lõhkus rahvas vihatud müüri haamrite ja peitlitega tükkideks. Vähem kui aasta jooksul kadus müür linnapildist pea täielikult,» lausus Merkel.

Tema sõnul on 1989. aasta 9. novembri õppetund olukorra paremaks muutmise võimalikkuses.

See kehtib nii Saksamaa kui kogu maailma, eriti aga «Ukraina, Süüria, Iraagi ja paljude teiste maailma piirkondade jaoks, kus vabadust ja inimõigusi ähvardavad ohud ja neid tallatakse jalge alla».

«See on sõnum, mis kinnitab meie võimet müüre - diktatuuri, vägivalla, ideoloogia ja vaenulikkuse müüre - lõhkuda täna ja tulevikus,» lausus kantsler. «Liiga hea, et olla tõsi? Mulli kombel purunev unelm? Ei, Berliini müüri langemine tõestab, et unistused võivad täituda.» 

Merkel avaldas austust idasakslastele, kes leidsid jõudu protestida demonstrante peksnud ja vahistanud repressiivse režiimi vastu, mis kiitis 1989. aasta juunis avalikult Hiina võimude tegevust Taevase Rahu väljaku meeleavalduste verreuputamisel.

Samuti tänas kantsler kõiki müüri langemisele kaasa aidanud välismaalasi Tšehhi ja Poola demokraatiameelsetest liikumistest Nõukogude Liidu viimase liidri Mihhail Gorbatšovi algatatud avalikustamise (glasnost) ja uutmiseni (perestroika).

«1989. aastaks oli raudne eesriie juba lammutatud,» ütles ta.

«Meie sakslastena ei unusta kunagi, et meie lähiajaloo kõige rõõmustavamale hetkele sillutasid tee Kesk- ja Ida-Euroopa vabadus- ja demokraatialiikumised,» ütles Merkel.

Tulevane kantsler oli üks tuhandetest, kes tulvasid Lääne-Berliini tundidel, mis järgnesid Ida-Saksamaa võimupartei poliitbüroo esindaja Günter Schabowski teatele, et idasakslasi lubatakse Lääne-Berliini ja Lääne-Saksamaale. Piirivalve polnud saanud korraldust kellegi läbilaskmiseks, kuid loobus rahvamasside tagasihoidmisest. Keskööks olid kõik Berliini piiripunktid avatud.

Vähem kui aasta hiljem järgnes Berliini müüri langemisele 3. oktoobril 1990. Saksamaa taasühinemine.

Berliini müür püstitati 1961. aasta augustis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles