Raport: lend MH17 tulistati alla Vene sõjaväelt pärineva raketisüsteemiga

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raketisüsteem Buk
Raketisüsteem Buk Foto: SCANPIX

Uurimisgrupp Bellingcat avaldas nädalavahetusel raporti, mille kohaselt pärines Vene sõjaväelt raketisüsteem Buk, mida kasutati juulis Malaysia Airlines’i lennuki alla tulistamiseks.

Uurijate grupp, mida juhtis ajakirjanik Eliot Higgins, analüüsis fotosid, videosid, sotsiaalmeedia postitusi ning pealtnägijate tunnistusi, et selgitada välja 17. juulil MH17 allatulistamiseks kasutatud raketisüsteemi liikumine, vahendas news.com.au.

Uurijate hinnangul kuulus raketisüsteem konvoisse, mis liikus Kurskist Ukraina piiri lähedale, et osaleda õppustel, mis toimusid 22. juunist kuni 25. juulini. Mingil hetkel selle perioodi jooksul eraldus Buk ülejäänud konvoist.

MH17 rusud. Foto: Scanpix
MH17 rusud. Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

«Bellingcati MH17 uurijate meeskonna hinnangul on olemas ümberlükkamatud tõendid, et raketisüsteem Buk oli 17. juulil separatistide käes ning see viidi Donetskist Snižnesse,» seisis raportis.

«Raketisüsteem jõudis Snižnesse umbes kolm tundi enne seda kui MH17 alla tulistati ning hiljem filmiti seda Luganskis, kuid üks rakett oli puudu.»

Raportis pole küll öeldud, kes saatusliku raketi tulistas, kuid uurijate sõnul viitavad tõendid, et Vene sõjavägi andis separatistidele raketisüsteemi, mis jäädvustati 17. juulil mitmetele fotodele ja videodele.

Mänguloomad ja küünal MH17 rusude juures. Foto: Scanpix
Mänguloomad ja küünal MH17 rusude juures. Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

MH17 tragöödia ametlik uurimine, mida juhib Holland, pole veel avaldanud lõplikke tulemusi ega ka seda, kes raketi tulistas.

Austraalia ja USA on süüdistanud lennuki allatulistamises Venemaa poolt toetatud separatiste. Moskva on seda eitanud ning näitab näpuga Kiievi poole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles