Venemaa ja Iraan jõudsid kokkuleppele uute reaktorite ehituses

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa esindaja Valeri Limarenko (paremal) ja Iraani esindaja allkirjastasid täna koostööleppe uute reaktorite ehitamiseks.
Venemaa esindaja Valeri Limarenko (paremal) ja Iraani esindaja allkirjastasid täna koostööleppe uute reaktorite ehitamiseks. Foto: SCANPIX

Venemaa ja Iraan allkirjastasid valitsustevahelise koostööleppe protokolli kaheksa energiaploki ehitamisest Iraani tuumaelektrijaamades.

Venemaa riikliku korporatsiooni Rosatom juht Sergei Kirijenko ja Iraani aatomienergiaorganisatsiooni juht Ali Akbar Salehi allkirjastasid 1992. aasta 25. augustil sõlmitud koostööleppe protokolli ja memorandumi teineteisemõistmisest tuumaalase koostöö laiendamisel. 

Protokoll näeb ette kaheksa energiaploki väljaehitamist, neist neli Bushehri tuumaelektrijaamas. 

Esialgse plaani kohaselt on kavas rajada Bushehri kaks uut reaktorit võimalusega laiendada kompleksi nelja reaktorini.

Allkirjastatud dokumendi kohaselt hakatakse elektrijaamades kasutatavat tuumakütust kaheksa uue energiaploki kogu elutsükli jooksul valmistama Venemaal. Kasutatud tuumakütus viiakse ümbertöötluseks ja säilitamiseks Venemaale tagasi.

Sealjuures jätkuvad Iraani tuumakõnelused suurriikidega, mille eesmärgiks on sõlmida 24. novembriks lepe, mis tagaks selle, et Iraan ei asu tootma tuumarelvi. 

Eile soovitud lõppenud kahepäevastel kõnelustel USA välisministri John Kerry ja Iraani välisministri Javad Zarifi vahel tulemusteni ei jõutud. Täna toimub Iraan ja P5+1 riikide kohtumine Omaani pealinnas Muscatis, ent sellegi osas ei olda kuigi optimistlikud.

Tänane kohtumine, millest võtavad osa Iraani delegatsioon ja P5+1 riikide USA, Prantsusmaa, Suurbritannia, Venemaa, Hiina ja Saksamaa esindajad, algas kell 11.45 (Eesti aja järgi 09.45).

Kõnelusi juhib Euroopa Liidu esindaja Catherine Ashton ning neil teavitatakse osalejaid Kerry ja Zarifi kohtumise tulemustest. Iraani ja USA ametiisikud andsid eile mõista, et lõpliku kokkuleppe saavutamisel on endiselt suuri takistusi.

Iraan kavatseb ehitada tulevikus veel 20 tuumajaama, et vähendada riigi sõltuvust naftast ja maagaasist.

Lääs kahtleb endiselt Iraani kinnitustes, et islamivabariik ei kavatse välja töötada tuumarelva, Teheran omalt poolt soovib täpsemat kinnitust, millal sanktsioonid tühistatakse ning väiksemaid piiranguid oma tuumategevusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles