Ameerika poiss tahab Korea demilitariseeritud tsooni rajada rahumetsa

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jonathan Lee näitab kirja, mille ta Põhja-Korea liidrile soovib üle anda
Jonathan Lee näitab kirja, mille ta Põhja-Korea liidrile soovib üle anda Foto: SCANPIX

13-aastane ameeriklane lendab täna koos oma vanematega Põhja-Koreasse, kus ta soovib kohtuda riigi liidri Kim Jong-il’iga, et teha talle ettepanek luua Koreade-vahelisse demilitariseeritud tsooni rahumeelne mets.

Lõuna-Koreas sündinud ja USAs Mississippis üles kasvanud Jonathan Lee sõidab täna koos oma vanematega Pyongyangi. Viisad riiki sisenemiseks sai perekond alles eile, vahendab Associated Press.

Jonathan ütles, et loodab kohtuda Põhja-Korea ametimeestega ning teha neile ettepanek luua Põhja- ja Lõuna-Korea vahelisele demilitariseeritud tsooni laste rahumets, kus kasvavad puuvilja- ja pähklipuud ning kus lapsed mängida saaksid.

Koreasid lahutav demilitariseeritud tsoon on üks maailma kõige turvatumaid alasid. Lahinguvalmis sõjavägi seisab mõlemal pool, piirkond on täis pikitud maamiine ning ümbritsetud okastraadiga.

«Me teame, et see kõlab hullumeelsena. Kui ta alguses ütles, et me peaksime minema Põhja-Koreasse, vaatasin ma oma abikaasat ega suutnud seda uskuda. See oli radikaalne idee,» ütles poisi ema Melissa.

Perekonna sõnul andis ÜRO Põhja-Korea saadik nende visiidile loa. Põhja-Korealt kommentaari pole veel õnnestunud saada.

«See peaks olema turvaline, aga ma olen veidi närvis. See on ju ikka kommunistlik riik,» kommenteeris oma hullumeelset ettevõtmist poiss ise.

Põhja-Korea külastamise idee šokeeris ka Lõuna-Koreas sündinud ja üles kasvanud Jonathani isa Kyoung Lee’d. «Mulle õpetati alati, et ei tohi rääkida ega läbi käia ühegi Põhja-Korea inimesega, nii et see on mulle üpris šokeeriv, et mu poeg sinna minna tahab,» kommenteeris Kyoung Lee.

Lõuna-Korea uudisteagentuuri sõnul kohtus Jonathan endise Lõuna-Korea presidendi Kim Dae-jung’iga kolm aastat tagasi ning soovitas talle samasugust ideed. See info seisab ka kirjas, mille Jonathan loodab Kim Jong Il’ile üle anda.

«Ta (Kim Dae-jung) lubas mulle, et ta võtab mu järgmisel korral kaasa, kui ta Põhja-Koread külastab, aga kahjuks ta suri eelmisel aastal. Ma tahaksin tema unistust ellu viia,» seisab poisi kirjas.

Ameerika Ühendriikidel ei ole Põhja-Koreaga diplomaatilisi suhteid ning välisministeerium hoiatab oma kodulehel, et riiki külastavad välismaalased võidakse arreteerida või välja saata.

Perekonna visiit toimub üpris keerulisel ajal, kuna Koreade vahel on pinge viimasel ajal veelgi suurenenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles