Pildid ja video: Hollandis avati esimene päikesepaneelidega jalgrattatee

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Hollandis Amsterdami lähedal Krommenies avati esimene päikesepaneelidega kaetud jalgrattatee, mis on veel katsetamisjärgus.

Tee koosneb betoonelementidest suurusega 2,5 korda 3,5 meetrit, mille peal on päikesepaneelid, edastab YLE.  

Testimisel oleva tee esimene lõik on 70-meetrine ning hiljem ehitatakse juurde veel 30-meetrine teelõik.

Tee päikesepaneelid valmistas firma SolaRoad, mis on Noord-Hollandi maakonnavalitsuse ja kolme liiklusinfrastruktuuri erafirma ühendus.

Tee ametlik avamine toimus eile ning selle avas Hollandi rahandusminister Henk Kamp.

«Päikesepaneelidega jalgrattatee eesmärgiks on muuta päikesevalgus energiaks ja viia see edaspidi sel teel sõitvatesse elektril töötavatesse sõiduvahenditesse. Tulevikus võivad olla ka sellised autoteed, kuid see on veel väga kauge tulevik,» lausus Kamp avaüritusel.

SolaRoad esindaja Sten de Wit sõnas, et päikesepaneelid on olnud teel juba kolm nädalat ning nad on rahul energia kogusega, mis nende abil saadud on.

«Kolme nädalaga on need paneelid tootnud 140 kilovatt-tundi energiat, mis on umbes 140 pesumasina pesemiskorral kasutatav energia. Hollandis on sügisel üsna palju pilves, kuid selle tulemuse üle ei saa kurta,» lisas esindaja.

Pärast katseaega suunatakse paneelide toodetud energia elektrivõrku.

Solar Road loodab, et 100 meetri pikkune jalgrattatee toodab 2- 3 majapidamises aastas vaja mineva energiakoguse.

Teel on ühe sentimeetri paksune turvaklaas, mis kaitseb päikesepaneele. Selle klaasi vastupidavust testiti laboratooriumis mitmel viisil, alates kukkuvatest esemetest kuni suurte raskusteni.

Paneelid on omavahel ühendatud väga täpselt ning selle tõttu on tegemist väga sileda teega.

Tee klaaspind ei peegelda valgust tagasi nagu see on tavalise tee puhul ning päikesepaneelidega teelt ei saa ka elektrilööki.

SolaRoad ei oska veel öelda, kas tulevikus hakkavad päikesepaneelid olema ka linna- ja maanteedel. Hollandis on umbes 140 000 kilomeetrit teid, millest enamik on tavalised teed,  mitte kiirteed.

Päikesepaneelide firma arvates teenib uus tee sinna paigutatud raha tagasi 15 aastaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles